Foto: Hasse Holmberg / TT

Färre äldreboenden drabbade av covid-19

Publicerad
Antalet äldreboenden som har konstaterade fall av covid-19 eller misstänkta fall sjunker i Linköping och Norrköping.

– Det följer den totala utvecklingen i Östergötland och övriga samhället, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Några dagsaktuella siffror över hur många boenden som har smittan eller misstanke om smittan har Magnus Johansson inte för tillfället. Men siffror från förra veckan visar att 8 av 23 äldreboenden i Norrköpings kommun har bekräftade eller misstänkta fall. Vilket kan jämföras med siffror från mitten av april då 15 av 23 enheter var drabbade.

– Verksamheterna har hanterat det här på ett väldigt bra sätt under denna extremt utmanade period, säger Magnus Johansson.

41 personer har avlidit

Totalt, sedan coronapandemin blev känd i slutet av februari och fram till idag har 41 personer som haft kommunal vård och omsorg i Norrköping avlidit.

– Det handlar inte bara om personer på särskilda boenden eller som har hemtjänst utan det handlar även om personer som har haft marginell kontakt med kommunens omsorg, säger Magnus Johansson.

8 av 57 äldreboenden drabbade i Linköping

Även i Linköping syns en minskning, när det gäller drabbade äldreboenden. I slutet av april hade 15 av 56 äldreboenden i kommunen verifierad covid-19. Under gårdagen rapporterade kommunen att 8 av 57 äldreboenden har konstaterad smitta.

22 personer med covid-19 inom vård- och omsorgsverksamheter i Linköping har hittills avlidit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet