Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Färre älgar får skjutas i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

1 842 älgar får fällas i Östergötland under jakten 2020. Det är en minskning från 2 043 älgar jämfört med förra årets tilldelning.

I Östergötland pågår älgjakten mellan den 12 oktober 2020 och den 28 februari 2021. Förra året fälldes 1 687 älgar enligt statistik från algdata.se, vilket är betydligt färre än vad som tilldelades.

– De senaste årens inventeringar har visat att älgstammen har minskat i länet. Vi har fortfarande stora betesskador av klövvilt på skogen och därför är det viktigt att de älgar som har tilldelats också fälls, säger Fredrik Näsman, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Östergötland är indelat i åtta älgförvaltningsområden. Inom dessa finns företrädare för markägare och företrädare för jägarna som bland annat tagit fram en förvaltningsplan, som ligger till grund för avskjutningsmålet för respektive område.

Så många älgar får fällas inom älgförvaltningsområdena

Finspång och del av Norrköpings kommun: 209

Vikbolandet och kusten öster om E 22 ner till länsgränsen: 273

Åtvidaberg samt del av Linköping och Valdemarsvik: 303

Boxholm samt del av Linköping, Mjölby och Ödeshög: 346

Kinda: 255

Vadstenaslätten mellan Motala Ström och E4: 59

Ydre: 184

Motala och del av Linköping: 213

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.