Färre arbetslösa får stöd första året

Uppdaterad
Publicerad

Nu krymper regeringen möjligheterna att få en insats av Arbetsförmedlingen under det första året som arbetslös. Var femte insats försvinner för dem som inte räknas som långtidsarbetslösa.

Om du är arbetslös, men inte har varit inskriven på Arbetsförmedlingen i 14 månader, så är dina möjligheter att få en insats mycket begränsade.

– Det är klart att det känns lite bistert att säga det, att du får vänta tills du blir långtidsinskriven, säger Britt Nyström, arbetsförmedlare i Kisa.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Regeringen har bestämt att man ska satsa mest på dem som är långtidsarbetslösa, det vill säga när det har gått minst 300 a-kassedagar, och dem som har någon form av arbetshinder.

Det betyder att arbetsmarknadsutbildningar, praktik och stöd för att starta eget främst är till för dem.

Varnar för konsekvenserna

Flera arbetsförmedlare berättar att de varje vecka tvingas säga nej till arbetssökande som vill ha en insats. Och de varnar för konsekvenserna.

– I vissa lägen kan det innebära att man inte kommer ut i jobb och sedan blir långtidsarbetslös. Och då kan vi ju gå in med resurser, säger Håkan Karlsson, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Linköping.

I år kommer arbetsförmedlarna att tvingas säga nej till ännu fler. Regeringen har för första gången satt ett tak som begränsar arbetsförmedlarnas möjligheter att bevilja insatser under det första året som arbetslös. Det taket ligger 570 miljoner kronor lägre än vad insatserna till den här gruppen kostade förra året.

Arbetsförmedlingen har gjort en prognos som visar att detta får omfattande konsekvenser för de arbetssökande.  Antalet insatser minskar från 38.400 platser i snitt per månad förra året till cirka 31.000 platser per månad i år.

Var femte plats försvinner alltså.

Även billiga insatser begränsas

Det här är första gången som regeringen sätter upp en gräns för aktivitetsstödet, den ersättning som går direkt till de arbetssökande som har en insats.

Det innebär att även billiga insatser begränsas.

Den här minskningen gäller därför inte bara arbetsmarknadsutbildningar utan även stöd för att starta näringsverksamhet, praktikplatser och förberedande utbildningar.

Arbetsförmedlarna ska istället erbjuda ”förmedlingsinsatser och förbättrad uppföljning av korttidsarbetslösas jobbsökande”. Det vill säga täta besök på Arbetsförmedlingen där man kontrollerar jobbsökandet.

De nya reglerna

  • Regeringen har bestämt att Arbetsförmedlingens insatser främst ska gå till dem som är långtidsarbetslösa, det vill säga när det har gått minst 300 a-kassedagar. Det betyder att arbetsmarknadsutbildningar, praktik och stöd för att starta eget främst är till för dem.
  • Det finns i dag en möjlighet för arbetsförmedlarna att bevilja en insats även för den som inte är långtidsarbetslös. Men då krävs det att det finns någon form av arbetshinder, till exempel att man har ett funktionshinder, att man är ung och saknar gymnasieutbildning eller att man nyligen har kommit till Sverige.

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet