Många kommuner i landet kommer i år att klippa gräset senare än vanligt. Foto: TT

Sex kommuner vill låta gräset växa längre

Uppdaterad
Publicerad

Sex östgötakommuner har minskat på gräsklippningen i år eller funderar på att göra det nästa år, det visar SVT:s enkät.

SVT ställde följande frågor till kommunerna:

Många kommuner i landet kommer i år att klippa gräset senare än vanligt. Det gör man delvis för att gynna den biologiska mångfalden, men också för att spara en del pengar på klippning. Hur gör ni i er kommun, har ni också valt den linjen i år? Varför/Varför inte?

biologisk mångfald

Ödeshög:

Har minskat klippningen i år och prioriterar med hänsyn till biologisk mångfald, budgetbesparingar och eventuellt att gräs kan användas till foder.

– Förra året fick vi kritik för att vi klippte för mycket med tanke på torkan och att gräset kunde ha använts som djurfoder. I år får vi kritik för att folk tycker det ser fult ut på vissa ställen, berättar Emil Wissman, teknisk chef Ödeshög.

Kinda:

Vi gör ett test på en yta för att se hur vi ska jobba framöver. Det är en yta i Rimforsa, som i folkmun kallas frodigvallen, som kommer att klippas senare för att se hur det bli.

Linköping:

De flesta kommunala gräsmattorna i Linköpings kommun klipptes inte under maj och juni i år. Kommunen vill ta reda på var det kan passa att istället skapa ängar. Det har vi berättat om tidigare.

Mjölby:

Den förändringen vi har gjort i år är att vi undviker att slå vissa vägrenar där det är magra jordar och en del ovanliga örter som är viktiga för insekterna. Dessa ytor är framförallt kring Högbymon, där det är mycket sandigt och magert.

Motala:

I år släpper vi upp gräset mer i vissa vägrenar. Nästa år ska vi bara klippa högväxande gräsytor, i samtliga tätorter, en gång istället för två och sent på sommaren. Med eventuella undantag för ytor som är tydligt sociala. Vi ska också inventera om någon yta har tillräckliga kvalitéer för att skötas som äng fortsättningsvis.

Norrköping:

Vi har utökat andelen höggräs. Detta för att det gräset ska kunna användas till foder vid en torr sommar. Det bidrar även till ökad biologisk mångfald.

Åtvidaberg:

Nej, vi gör ingen förändring. Vi har redan mycket ytor som inte klipps för att bevara den biologiska mångfalden.

Ydre:

Gör som tidigare år att vissa ytor slås senare i juli månad.

Söderköping:

Ingen förändring eftersom vi har gräsklippningen på entreprenad och i den står det hur och när klippnings ska utföras. Vi får titta på det när vi ska göra nästa upphandling.

Finspång:

Vi klipper inte våra gräsmattor senare eller i mindre omfattning än tidigare år.

Gotland:

Vi klipper precis enligt tidigare år och väntar inte med att släppa upp gräset. Däremot har vi ett antal testområden där vi släpper upp gräset för den biologiska mångfalden.

Boxholm och Valdemarsvik har inte svarat på enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet