Fest för att knyta kontakter med nya på orten

Uppdaterad
Publicerad

Hävla, norr om Rejmyre, har den senaste tiden fått många nya invånare, då ett hundratal personer som flytt från krig i Syrien placerats i lägergården på orten.

– Svenskarna har varit väldigt trevliga och välkomnat oss. Allt har gått utan problem, varje torsdag kommer folk hit och erbjuder oss hjälp, säger Remonda Razok.

Hävlaborna bjöds ikväll in till lägergården för att lära känna deras nya grannar och äta syriansk mat.

Flykten från Syrien

Michel Issa, som är vd för lägergården berättar att intresset för kvällens fest är stort men han berättar också att det tidigare funnits en viss oro bland några av hävlaborna.

– Jag fick både telefonsamtal och mejl som ifrågasatt varför jag välkomnat dem. Det var då idén kom att vi skulle ha ett informationsmöte för invånarna och förklara vad som händer och gå igenom vilka funderingar de har. Istället för att bara läsa om varandra är det bättre att träffa varandra, säger Michel Issa.

Inger Jansson som har bott i Hävla i närmare 40 år är en av dem som har engagerat sig, bland annat träffar hon kvinnor och barn på syjunta varje torsdag.

– Vi gör handarbete, pratar, dricker kaffe och vi har fixat lite kritor till barnen så att de kan sysselsätta sig. För det är nog det värsta tror jag, att inte ha någonting att göra. Jag skulle bli tokig om jag inte hade någonting att göra hela dagarna, säger hon.

Att Hävla, de senaste månaderna har fått så många nya invånare tycker Inger Jansson är spännande.

– Det är roligt att få fler folk till Hävla, det är en liten by och vi blir inte fler. Vi blir bara äldre och äldre i Hävla och det behövs barn, alltid, mycket barn, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flykten från Syrien

Mer i ämnet