Foto: Janerik Henriksson/TT

Fick sömnmedel av nätläkare trots tidigare överdoser

Uppdaterad
Publicerad

En patient på Gotland med ett omfattande självskadebeteende lyckades få sömnmedel av ett flertal vårdgivare, trots upprepade överdoser på läkemedlet.

Nu lex Maria-anmäler nätläkartjänsten Doktor 24 att två läkare skrev ut läkemedlet trots att företaget upprättat en varning i journalsystemet.

– Det här är ett komplicerat fall som borde ha lex Maria-anmälts också av andra vårdgivare långt tidigare, om de inte redan har gjort det, säger verksamhetschef Tobias Perdahl till Nyhetsbyrån Siren.

Gotland

14 självförvållade överdoser

Innan patienten sökte sig till Doktor 24 hade hen vårdats på sjukhus för fjorton självförvållade överdoser under loppet av femton månader. Enligt Aleris X AB, som driver Doktor 24, rör det sig om 50 utskrivningstillfällen av minst fem vårdgivare, som Tobias Perdahl har kontaktat.

I anmälan skriver Aleris X att man som första vårdgivare upprättade en varning i patientjournalen gällande patienten. Men denna varning uppmärksammades inte av alla läkare på Doktor 24.

Lyckades få nya recept

Efter att ha försökt ett stort antal gånger lyckades patienten få nya recept av Doktor 24 och fortsatte att intoxikera sig, sammanlagt sex gånger. Troligen har läkemedel från flera vårdgivare använts.

– Det är ett mycket beklagligt fall som komplicerades av att patienten inte var helt uppriktig i kontakten. Men det här ska inte kunna hända och de berörda läkarna är också ledsna över vad som har hänt, säger Tobias Perdahl.

Har skapat varningsfunktion

Sömnmedlet i fråga är inte narkotikaklassat. Men som är fallet med många andra läkemedel kan det vara farligt i tillräckligt hög koncentration.

– Till och med receptfria läkemedel kan vara dödliga. Utifrån den kontexten är läkemedlet inte det stora problemet. Doktor 24 har heller inte den problematiken eftersom vi inte förnyar narkotikaklassade preparat, säger Tobias Perdahl till Siren.

Doktor 24 har nu skapat en automatisk varningsfunktion i sitt system, utöver de varningar som upprättas i patientjournalen, för att förhindra att något liknande händer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet