Fler arbetslösa i spåren av pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inrapporterade varsel till Arbetsförmedlingen uppnådde historiskt höga nivåer under mars månad.

Samtidigt tilltog ökningstakten i antalet inskrivna arbetslösa under mars månad, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

I slutet av mars var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen i landet som helhet 388 000 personer. Det är 44 000 fler än ett år tidigare. Under samma period ökade arbetslöshetsnivån med 0,7 procentenheter till 7,6 procent.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

I Östergötland var andel inskrivna arbetslösa av registerbaserad arbetskraft 8,2 %, vilket är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med motsvarande period förra året.

I Norrköping var arbetslöshetsnivån 11 % under mars månad och i Motala 9,9 %.

Inger Schroeder, enhetschef Arbetsförmedlingen Östergötland berättar att man har haft högre siffror i Östergötland, sett till arbetslöshet. Men situationen är ansträngd, hör mer om det i klippet ovan.

– Vi jobbar för fullt på Arbetsförmedlingen för närvarande. Framförallt jobbar vi med de företag som varslar medarbetare, vi är där har kontakt med företagen. Vi försöker se om det finns personer som till exempel har en vårdbakgrund, som skulle kunna gå in i vården direkt. Vi kollar och söker upp personer som har kompetens inom gröna näringar, säger Inger Schroeder.

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet