Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Creutz hoppas den nya samtalslinjen ska leda till att barnen och ungdomarna får rätt hjälp fort. Foto: Martin Klevelid/SVT

Ny samtalslinje för psykisk ohälsa i Östergötland – riktar sig till unga

Publicerad

Barn och ungdomar med psykisk ohälsa ska få rätt vård tidigare. Det hoppas Region Östergötland uppnå med sin nya samtalslinje  ”En väg in” som öppnar i november.

Mottagningen ska hjälpa barn och unga mellan sex och 25-år gamla att snabbare få vård vid psykiska besvär. Oavsett om det handlar om lindriga eller akuta problem. Mottagningen kommer sedan bedöma vilken vård patienten behöver och hänvisa till rätt hjälp. Förhoppningsvis ska man kunna få en bokad tid redan efter första samtalet.

Fler söker hjälp

Samtidigt ser regionen ett ökat tryck från barn och unga som söker vård för psykisk ohälsa i år.

– Det är fler som söker oss för att få råd, stöd, hjälp och behandling, säger Malin Creutz, verksamhetschef på barn och ungdomshälsan i Östergötland.

Svårt att veta vart man ska söka vård

Men idag vet många föräldrar inte var de ska vända sig när deras barn drabbats av psykisk ohälsa. Många av samtalen till Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, i Östergötland handlar idag om besvär som egentligen ska behandlas av andra mottagningar. Så som barn och ungdomshälsan eller socialtjänsten.

– Det är ett problem. Hälften av familjerna som ringer till oss på BUP för att söka vård bedömer vi få bättre vård någon annanstans, säger Ingela Björklund, verksamhetschef på Barn och ungdomspsykiatrin i östra Östergötland.

Hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.