Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Flygvapenmuseums chef Noomi Eriksson berätta mer om museets nya basutställning. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Flygvapenmuseums nya utställning: Från flygpionjärerna till jetmotorns intåg

Uppdaterad
Publicerad

Efter en omfattande takrenovering som påbörjades under pandemin så startar nu bygget av Flygvapenmuseums nya basutställning.

– Renoveringen möjliggjorde att vi kunde göra en ny basutställning, säger Noomi Eriksson, chef på Flygvapenmuseum i Linköping.

Den förra utställningen hade stått i tio år, vilket är den ungefärliga livslängden för den här typen av utställningar i museivärlden.

Linköping

”Mer personporträtt och berättelser”

Den nya utställningen med namnet ”Flygfärdig – Det svenska flygvapnet”, har som namnet anger fokus på flygets pionjärer och Flygvapnets tidiga utveckling.

– Det blir väldigt mycket mer personporträtt och berättelser. Vi försöker sätta in flygplanen i en kontext på ett sätt vi inte hade tidigare, säger Noomi Eriksson.

Invigning i juni

Flygvapenmuseum är en del av Statens försvarshistoriska museer och kommer efter årsskiftet inte längre att ha gratis entré.

– Vi tror att det kommer gå ganska bra, trots allt. Vi kommer att ha årskort för våra återkommande besökare, för vi vill självklart inte tappa dem som kommer flera gånger på ett år, säger Noomi Eriksson.

Fram tills invigningen av den nya utställningen kommer museet ta 80 kronor i entré för vuxna över 19 år. Barn kommer fortsätta att få gå gratis.

– Vi vill att barn och unga ska kunna få ta del av kulturarvet. Det är jätteviktigt för oss. 

Invigningen av Flygfärdig sker med pompa och ståt den 16 juni 2023.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet