Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

FOI i Linköping ska öka Sveriges motståndskraft mot cyberhot

Publicerad

Bakom en anonym fasad på universitetsområdet i Linköping gömmer sig en av världens mest avancerade anläggningar för forskning kring cybersäkerhet hos Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Byggnaden är ett militärt skyddsobjekt, den anonyma fasaden får inte fotograferas och vakten i receptionen är beväpnad.

– Våra primära uppdragsgivare är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Försvarsmakten, säger Pauline Ärlebäck, chef för Cyberträningscentrum.

Här har forskarna byggt en unik teknisk plattform som går under namnet Crate. Där kan övningar och experiment genomföras i en säker miljö under realistiska förutsättningar.

”Det går inte att bygga helt säkra system”

Utmaningarna inom cybersäkerhet är oändliga, menar Pauline Ärlebäck, och ett fält som är i ständig rörelse. Behovet av övning för dem som jobbar med samhällsbärande verksamheter är stort.

– Det går inte att bygga helt säkra system som inte har någon kontakt med omvärlden och därmed inte skulle vara sårbara.

Kriget i Ukraina gör att cyberhoten nu ständigt är i fokus. Men trycket på Cybersäkerhetscentrums tjänster har varit stort sedan Rysslands annektering av Krim 2014.

– Vi har nog inte sett resultaten av det som hände 2022 än.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.