Sedan hösten 2017 har en elev i Vadstena kommun haft mycket frånvaro. Så mycket att föräldrarna nu kan komma att hotas av vite om sammanlagt 10 000 kronor i veckan om barnet inte infinner sig i skolan. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: JESSICA GOW / TT

Föräldrar kan tvingas betala dyrt för skolfrånvaro

Uppdaterad
Publicerad

Sedan hösten 2017 har en elev i Vadstena kommun haft mycket frånvaro. Så mycket att föräldrarna nu kan komma att hotas av vite om sammanlagt 10 000 kronor i veckan om barnet inte infinner sig i skolan.

Under måndagseftermiddagen tog kultur- och utbildningsnämnden beslut om att man ska ta i med hårdhandskarna i det här ärendet och hota med ett föreläggande om vite på 5 000 kronor i veckan per förälder från och med idag.

– Eleven ska vara på plats i morgon, annars kommer vi gå vidare till Förvaltningsrätten, säger nämndens ordförande Göran Fältgren (S).

Vadstena

Skolinspektionen kritisk

Skolinspektionen har utrett ärendet och kritiserat skolans hantering på flera punkter, bland annat för att man inte utrett orsaken till att barnet inte går till skolan och att man inte kartlagt elevens behov av stöd.

Utredningen visar att skolan ordnat enskild undervisning och anpassad studiegång i lokaler utanför skolan sedan sedan i slutet av höstterminen 2017. Men målet har varit att få tillbaka eleven in i skolans lokaler, något som vårdnadshavaren motsatt sig. Skolan har inte heller kunnat genomföra någon pedagogisk utredning av samma skäl.

Enligt uppgifter till Skolinspektionens utredning har eleven inte kommit till skolan den här terminen, trots att man försökt nå vårdnadshavaren per mejl, sms och telefon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet