”Det är olagligt och irrelevant att hänvisa till att det inte har funnits behov av stöd nattetid hos andra personer i serviceboendet enligt LSS, för det är Camillas behov som ska styra – ingen annans”, säger förbundsjuristen Nina Alander på Riksförbundet FUB. Foto: Riksförbundet FUB

Förbundsjuristen: ”Att hänvisa till hemtjänst är fel”

Publicerad

Om man bor i servicelägenhet enligt LSS har man rätt till stöd dygnet runt, enligt förbundsjurist Nina Alander på Riksförbundet FUB, med anledning av SVT:s reportage om Camilla. – Att hänvisa till hemtjänst eller intilliggande gruppbostad är fel.

Camilla Berg Wolsink fick ingen hjälp nattetid – trots att hon bor på ett serviceboende enligt LSS. Ansvarig chef i kommunen säger att det inte har funnits något behov av stöd på natten enligt LSS-beslut och att man därför inte har haft nattpersonal, men att personal på ett intilliggande gruppboende ändå har kunnat svara i telefon – och vid behov har även hemtjänsten kunnat rycka ut akut.

Men det här räcker inte, enligt Nina Alander som är förbundsjurist på Riksförbundet FUB, en intresseorganisation som arbetar för att personer med IF (intellektuell funktionsnedsättning) ska kunna leva ett gott liv.

”Att hänvisa till hemtjänst är fel”

Bor man i servicelägenhet enligt LSS, som Camilla, ingår omvårdnad och tillsyn dygnet runt av personal kopplad till boendet.

– Att hänvisa till hemtjänst eller intilliggande gruppbostad är fel, säger Nina Alander.

Gruppbostadens personal ska vara till för dem som bor i gruppbostaden – inte för dem som bor i en servicelägenhet i närheten.

”Oagligt och irrelevant”

Ansvarig chef uppger att det inte har funnits något behov av stöd på natten hos dem som bor i servicelägenheter.

– Det är olagligt och irrelevant att hänvisa till att det inte har funnits behov av stöd nattetid hos andra personer i serviceboendet enligt LSS, för det är Camillas behov som ska styra – ingen annans, säger förbundsjuristen Nina Alander.

”Bra att de satt in nattpersonal”

Nu har Söderköpings kommun anställt personal nattetid i servicelägenheterna.

– Det är bra att de har satt in nattpersonal då de troligtvis själva har kommit på hur inkompetent den hänvisningen var, säger Nina Alander.

Serviceboende enligt LSS

Servicebostad/servicelägenhet kom till för att personer med omfattande funktionsnedsättning skulle få tillgång till en lämplig och anpassad bostad med service.

Verksamhet enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funkionshindrade) ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet för personer som omfattas av lagen. Målet är att den enskilde ska få samma möjlighet att leva som andra.

I förarbeten till lagen (LSS) framgår att serviceboende/servicelägenhet ska ha fast basstöd genom anställd personal för boendet där omfattande service och vård kan ges dygnet runt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.