”Vi behöver bygga upp en bättre organisation för att stötta och det håller förvaltningen på och jobbar med nu”, säger Boel Holgersson, ordförande i socialnämnden. Se politikernas reaktioner på Camillas berättelse om bristerna i videon. Foto: Ulf Persson, SVT

Politikerna: ”Det är en brist i den här kommunen”

Publicerad

Se politikernas reaktioner på Camillas och Sofies berättelser om att de inte fått tillräckligt stöd i Söderköping. – Vi har en lite dålig organisation i Söderköping och det håller vi på och jobbar med, säger Boel Holgersson (C), ordförande i socialnämnden.

Sofie Ingvarsson berättade om att hon försöker få boendestöd i hemmet – men hon kan bara få det på dagtid när hon inte är hemma.

– Det är en brist i den här kommunen. Det är det, säger Åsa Dahlin (S), oppositionspolitiker i socialnämnden.

– Vi behöver bygga upp en bättre organisation för att stötta och det håller förvaltningen på och jobbar med nu, säger Boel Holgersson, ordförande i socialnämnden.

Camilla Berg Wolsink bor på ett serviceboende för att hon behöver stöd dygnet runt, men nattpersonalen har sällan möjlighet att hjälpa eftersom de även har ansvar för ett gruppboende. Och behöver man personal som kommer till lägenheten finns bara hemtjänst.

 – När jag fick panik så kunde jag inte få hjälp. Så jag har ringt psykakuten istället, sa Camilla Berg Wolsink.

”Upplägget är märkligt”

Så ska det inte fungera, betonar både Åsa Dahlin och Boel Holgersson som är politiker i socialnämnden i Söderköping.

– Det är ju inte meningen att någon som bor på våra boenden ska ringa psykakuten för att det inte finns någon personal, säger Boel Holgersson (C).

– Upplägget på just det här boendet är lite märklig och jag kommer att ta med mig den här frågan till förvaltningen, säger Åsa Dahlin (S).

Förvaltningen har sedan två veckor tillbaka anställt nattpersonal som kan hjälpa personer i servicelägenheter. Läs mer i artikeln här intill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.