”Det berör mig.” Hör enhetschefen Anna Dahlholms reaktion på Camillas berättelse. Foto: SVT

Servicelägenheterna har saknat nattpersonal – istället erbjöds: Hemtjänst

Publicerad

Hemtjänst. Det är det som har erbjudits till personer med funktionsnedsättning i Söderköping som behöver akut stöd nattetid i servicelägenhet. Det är också hemtjänsten som kommer om du behöver boendestöd i hemmet under kvällar och helger. Det berättar de ansvariga cheferna i Söderköping för SVT Nyheter Öst.

Personer med en funktionsnedsättning som behöver mycket hjälp i vardagen har rätt att få stöd från kommunen. Det är en lagstadgad rättighet.

Nu har föreningen FUB, som har medlemmar med bland annat IF (intellektuell funktionsnedsättning) slagit larm. Enligt föreningen får inte deras medlemmar tillräckligt med stöd av Söderköpings kommun.

Sofie Ingvarsson behöver boendestöd kvällar och helger och Camilla Camilla Berg Wolsink har behövt stöd på serviceboendet nattetid.

”Finns inte boendestöd helger”

Den ansvariga chefen för boendestödet Ola Hansson bekräftar att man inte kan få boendestöd under kvällar och helger i Söderköping, men att de i vissa fall har löst det genom ett samarbete med: Hemtjänsten.

”Har inte funnits behov”

Den ansvariga chefen för servicelägenheter Anna Dahlholm säger att det inte har funnits behov av stöd nattetid, men att man i akuta fall har kunnat få stöd av: Hemtjänsten.

– Att hänvisa till hemtjänst eller intilliggande gruppbostad är fel, säger Nina Alander, förbundsjurist vid Riksförbundet FUB.

Läs hennes kommentar i artikeln här intill och hör kommentarerna från enhetscheferna i videoklippen.

Nu anställs nattpersonal

Nu kommer stödet i servicelägenheterna att ses över.

– Det kom till min kännedom för två veckor sedan att det finns ett ökat behov av stöd nattetid. Sedan dess har vi rekryterat och från och med nästa vecka så har vi egen vaken natt i vår servicebostad, säger Anna Dahlholm.

När det gäller serviceboendet har det tidigare inte funnits något preciserat behov av stöd på natten enligt LSS-beslut, enligt Anna Dahlholm.

”Hemtjänsten har varit backup”

Men ändå har personal på ett intilliggande gruppboende kunnat svara i telefon, berättar hon – och vid behov har även hemtjänsten kunnat rycka ut akut.

– Hemtjänst har tidigare varit en backup på natten trots att behov inte har funnits, ifall akuta behov skulle uppstå. Nu har behovet uppstått och är tillgodosett inom verksamheten, säger socialchef Linda Uller.

Imorgon kommer två politiker som sitter i socialnämnden i Söderköping att svara på kritiken och debattera: Vad är det egentligen som har hänt med stödet i Söderköping?

”Personalen har inte haft rätt förutsättningar”

Enligt socialchefen Linda Uller pågår nu ett förbättringsarbete i kommunen som gäller stödet till personer med en funktionsnedsättning.

– Vi ser att personalen inte har haft rätt förutsättningar för att utföra sitt uppdrag. Och därför vill vi nu anställa en boendekoordinator som kan stötta personalen, säger Linda Uller.

Sedan en tid tillbaka har man utvecklat kvalitetsarbetet och sett flera brister som man behöver åtgärda, enligt socialchef Linda Uller.

Det handlar om att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen, det vill säga att vara mer noga med vilka krav man ställer på dem som anställs. Man behöver också utveckla kompetensen att jobba med avvikelsehantering, bemötande och hot och våld, enligt Linda Uller.

”Har inte vidtagit åtgärder”

Enligt Linda Uller har det funnits brister i det systematiska kvalitetsarbetet i Söderköping.

– Det gör att man inte har fångat upp signaler och vidtagit de åtgärder som har varit avgörande för att det ska bli en god kvalitet i verksamheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.