I videon beskriver Camilla Berg Wolsink paniken när nattpersonalen på serviceboendet inte kan hjälpa henne. Hon upplever att personalen ofta är stressad och att det är många olika vikarier. Foto: Tina Enström, SVT

Larm om stöd till funktionsnedsatta i Söderköping – Camilla: ”Kände mig hjälplös”

Publicerad

Camilla Berg Wolsink bor på ett serviceboende för att hon behöver stöd dygnet runt. Men nattpersonalen har sällan möjlighet att hjälpa eftersom de även har ansvar för ett gruppboende.

 – När jag fick panik så kunde jag inte få hjälp. Så jag har ringt psykakuten istället, säger hon.

Föreningen FUB i Söderköping slog nyligen larm. Stödet till personer med bland annat IF, intellektuell funktionsnedsättning, har blivit sämre, anser föreningens styrelse.

Därför bjöd man in politiker från alla partier i Söderköping till ett möte där FUB:s medlemmar fick berätta hur de upplever sin situation, något som SVT Nyheter Öst tidigare berättat om.

Behöver stöd dygnet runt

En av dem som berättade om sin situation på mötet var Camilla Berg Wolsink. Hon har IF och behöver stöd i vardagen, bland annat hjälp med att komma igång med att städa, diska och duscha. Hon blir också orolig och behöver stöd på kvällar och nätter. Därför bor hon i en servicelägenhet där det finns personal dygnet runt.

Men Camilla upplever att hon inte får det stöd som hon behöver.

– Då känner man sig hjälplös. Min oro bara ökar. Så därför har jag ringt psykakuten istället.

Hör Camilla berätta hur hon upplever situationen och vad hon skulle behöva för hjälp.

Ansvarig chef i kommunen säger att det inte har funnits något behov av stöd på natten enligt LSS-beslut och att man därför inte har haft nattpersonal, men att personal på ett intilliggande gruppboende ändå har kunnat svara i telefon – och vid behov har även hemtjänsten kunnat rycka ut akut. Hör chefens kommentar i artikeln här intill.

I morgon kommer två politiker som sitter i socialnämnden i Söderköping att svara på kritiken och debattera: Vad är det egentligen som har hänt med stödet i Söderköping?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.