”En slags chockdigitalisering”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en ”chockdigitalisering”, enligt professor Elin Wihlborg som forskar om just digitalisering.

– Det är intressant att se att människor plötsligt ordnar resfria möten, som man tidigare var så tveksam till, säger hon.

Hemarbete. Distansstudier. För digitaliseringsforskarna vid Linköpings universitet är det som händer nu under pandemin som ett gigantiskt digitalt experiment.

– Det är ju en slags chockdigitalisering, säger Elin Wihlborg som är professor i statsvetenskap.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland
Felicia Jarméus, som studerar på univeritetet, tror att fler föreläsningar kommer hållas på distans efter coronakrisen. ”Men det mesta kommer nog att återgå till det vanliga.” Foto: Tina Enström

Nu passar forskarna på att undersöka effekterna av digitaliseringen under pandemin.

– Vi försöker dels hitta mötesplatser och plattformar där kommuner kan utbyta goda exempel med varandra och lära sig. Dels försöker vi följa det som händer och sammanställa hur bra idéer sprids och utvecklas, säger Elin Wihlborg.

Robin Nordenson gillar själv att vara på plats på jobbet och träffa jobbarkompisarna på plats. ”Men det är klart att man sparar tid och får mer tid hemma om man slipper restiden.” Foto: Tina Enström

Forskarna har skapat en hashtag och hoppas att många ska använda den för att uppmärksamma bra – och dåliga – digitala lösningar: #digitalaerfarenheter

– Då kan vi gå tillbaka senare och studera: Hur sprids goda idéer? Vad gör människor för anpassningar i sin vardag? Hur kan vi organisera det på ett bra sätt?

Thomas Nilsson är orolig för att folk ska bli rädda för sociala kontakter, även när pandemin är över. ”Ja jag är rädd för det. Man träffar ju ingen. Det finns ju inget att göra.” Foto: Tina Enström

Varför förändrar pandemin oss i grunden? Och vad händer med distansarbete och distansstudier efteråt? Hör digitaliseringsforskarens analys i videon ovanför artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet