– Vi ligger efter i Östergötland, säger Tomas Nord, som forskar om träbyggnadsindustrins utveckling i Sverige.

Forskaren: ”Inget lyft för träbyggandet i Östergötland”

Uppdaterad
Publicerad

I Linköping gick luften ur träbyggandet efter bomässan i Vallastaden. I Norrköping har några enstaka projekt byggts. Sammantaget ser Tomas Nord vid Linköpings universitet att Östergötland borde ha kunnat öka träbyggandet betydligt mer.

Nyligen gick startskottet för jättebygget av 1 000 lägenheter i Inre hamnen-området i Norrköping. I slutänden ska det bli 3 000. Men det verkar inte vara starten för någon revolution i träbyggande. Tre fasader i trä och kanske en fastighet med trästomme är vad som planeras hittills.

– Vill man både lyfta arkitekturen, effektiviteten och klimatsmartheten, så hoppas man att trä kommer med där, men det verkar inte så. Jag hade hoppats på mer, säger Tomas Nord lektor vid Linköpings universitet.

– Jag tror det beror på traditionen i Norrköping. Vi är en tät stenstad där det tidigare varit förbjudet att bygga i trä. Men jag ser fram emot mer i trä framöver, kommenterar Karin Jonsson (C) kommunalråd i Norrköping.

En skål för 1000 lägenheter i Inre hamnen Norrköping – men kanske bara ett hus med trästomme Foto: SVT

Vallastaden gav inte ringar på vattnet

I Linköping byggdes det flera fastigheter i trä inför bomässan i Vallastaden för två år sen. Men sen klingade det av, menar Tomas Nord.

– Det är synd att man inte tagit tillvara på de lärdomar man fått från de åtta-tio projekten som man genomfört i Vallastaden. Erfarenheter som både Linköping och Norrköping kunde ha dragit mer nytta av, tycker Tomas Nord.

– Jag delar delvis den bilden. Arbetet borde ha fortgått med samma intensitet, men tyvärr så har det inte gjort det, säger Muharrem Demirok (C) ansvarigt kommunalråd i Linköping.

Bygge vid Vallastaden Linköping Foto: SVT

Mer trä säger regeringen

Att bygga större hus i trä är ett sätt att minska byggandets klimatpåverkan säger forskning. Därför gick regeringen för ett år sen ut med en tydlig ambition om att öka byggandet i trä.

– Trä är ett klimatsmart byggmaterial och de moderna produktionsmetoderna sänker byggkostnaderna, förbättrar kvaliteten och skyndar på byggprocessen, sa bostadsminister Peter Eriksson (MP) då.

Studerat framgångsfaktorer i andra kommuner

Men i Östergötland har inte omställningen lyft menar Tomas Nord, som forskar om träbyggnadsindustrins utveckling i Sverige. Han har bland annat studerat de kommuner i landet som länge varit framgångsrika i att få fart på träbyggandet av större hus; Växjö och Skellefteå.

– Vi ligger efter i Östergötland. Växjö är det tydligaste exemplet, där står trä för nästan hälften av det kommunala byggandet. I Mälardalsregionen är det också ett uppsving för byggandet i trä nu, säger Tomas Nord.

Han ser två framgångsfaktorer hos Växjö och Skellefteå, dels har man höga klimatambitioner och dels finns det stora träindustrier i närområdet.

– Jag skulle inte säga att man gynnar dem, men man säger att man vill ha en stark träindustri som ger arbetstillfällen i kommunen. Sådana större träindustrier finns inte i Östergötland, säger Tomas Nord.

Tomas Nord vid Linköpings universitet Foto: SVT

Träförbud

Han menar dock att utvecklingen går framåt med tanke på att det var förbjudet i Sverige att bygga flerfamiljshus i trä fram till 1994. Brandrisken ansågs för hög.

– Omställningen kommer att ta tid, men det går ändå i positiv riktning, avslutar Tomas Nord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.