Isabel Enström (MP) förklarar nejet till en träbyggnadsstrategi

Gotland sa nej till plan för mer träbyggande

Uppdaterad
Publicerad

På nationell nivå vill regeringen med Miljöpartiet och Socialdemokraterna öka träbyggandet, bland annat för att det är ett klimatvänligare sätt att bygga. Men på Gotland avslog samma partier ett förslag i fullmäktige om att införa en träbyggnadsstrategi för regionen.

I februari 2018 motionerade Centerpartiet om att införa en träbyggnadsstrategi för Gotland. I fullmäktige sa dock dåvarande majoriteten S, MP och V nej till förslaget. Gruppledaren för Miljöpartiet Isabel Enström menar dock att man valt en annan väg.

– Jag tycker inte det finns en motsättning. Vi inom MP vill fortsatt se ett ökat träbyggande på Gotland, för att det är ett klimatsmart material. Vi valde istället en linje där högre energi- och miljökrav ska ställas generellt på nybyggnation på Gotland, säger hon.

På vilket sätt är det en effektivare metod?

– Det har visserligen byggs mer hus med träinslag på Gotland, men vi behöver nu utvärdera om de krav vi ställt varit tillräckliga, säger Isabel Enström (MP).

– Själva initiativet var bra men vi tyckte inte att vi just då hade resurser att lägga på en strategi, säger Meit Fohlin (S).

Hänsyn till Cementa i Slite

Tomas Nord, vid Linköpings universitet, menar att det är viktigt för en kommun/region att ha en träbyggnadsstrategi för att kunna öka träbyggandet av större träfastigheter. Det har han sett när han studerat andra kommuner.

Tomas Nord vid Linköpings universitet Foto: SVT

– När det blir en kommunal fråga så ser man kanske till arbetstillfällen. Vi har en av de största cementtillverkningarna i landet på Gotland, och det kommer ju påverkan om man säger att vi ska bygga med trä istället för betong, säger Tomas Nord.

Men att sådana hänsyn skulle spelat en roll vid beslutet 2018 håller varken MP eller Centern med om.

– Nej vi i Miljöpartiet ser hellre att vi bygger i trä än i betong, eftersom trä är förnybart, säger Isabel Enström (MP).

– Det finns ingen konflikt mellan att bygga mer i trä och verksamheten vid Cementa. Varje byggmaterial ska användas där det är optimalt. Dessutom är andelen cement som behövs på Gotland bara en bråkdel av Cementas produktion, säger Eva Gahnström (C), som skrev förslaget om en träbyggnadsstrategi.

Nya majoriteten vill inte gå vidare

Nu sitter Centerpartiet med i den styrande majoriteten sen valet, men verkar nu inte ha några planer på att införa en träbyggnadsstrategi.

–En sådan skulle säkert ge byggandet en skjuts, men det händer ändå en massa just nu. Nyligen hade vi uppe en motion på regionfullmäktige om att bygga en gångbro i trä, säger Eva Gahnström (C).

Region Östergötland har ett mål på 50%

I Strategi för skogsnäringen i Östergötland från 2018, så sätter regionen upp målet att: ”År 2030 bör andelen av trä som byggmaterial för nybyggnation och renovering av fastigheter i Östergötland vara minst 50 procent.” Fördelarna som framhålls är bättre klimatnytta, bättre inomhusmiljöer och att det kan bidra till att skapa arbetstillfällen i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.