Linköping har nyligen skaffat en träbyggnadspolicy Foto: SVT

Bara en kommun i Östergötland har plan för mer träbyggande

Publicerad

”Om en kommun vill höja sina klimatambitioner genom ökat byggande i trä, då måste man ha en bra träbyggnadsstrategi.” Det säger Tomas Nord vid Linköpings universitet. Och i Östergötland är det bara Linköpings kommun som har en sådan, säger han.

I mars i år klubbade Linköping igenom nya kriterier för träbyggande i ägardirektiven till de kommunala fastighetsbolagen. Klimatneutralt byggande förs även in som ett kriterium vid byggande på kommunal mark.

– Vi har gett ett uppdrag till våra kommunala bolag att bygga klimatneutralt. Vi tror att det kommer att öka takten och i dagsläget handlar det främst om träbyggnation, men i framtiden kanske något annat material är att föredra, säger Muharrem Demirok (C), ansvarigt kommunalråd i Linköping.

Linköping
Tomas Nord vid Linköpings universitet Foto: SVT

Kritik mot Linköpings strategi

Tomas Nord som studerat hur ”framgångskommunerna” Växjö och Skellefteå gjort sina träbyggnadsstrategier menar dock att Linköping saknar en viktig komponent, nämligen ett procentuellt mål för hur mycket som ska byggas i trä framöver.

– Strategin är positiv, svårigheten blir förstås att mäta det här. Hur följer man trenden framöver? Hur ser det ut 2021 och så vidare?, säger Tomas Nord.

– Vi har inte tid och kraft att trixa med procentsiffror just nu, utan 2025 ska Linköping vara koldioxidneutralt och då måste det arbetet rulla på med full kraft, säger Muharrem Demirok (C).

Men är det inte viktigt att ha ett tydligt mål så det verkligen blir verkstad av det här?

– Skulle det av någon anledning bli för lite byggande, då får vi återkomma och sätta ett procenttal, säger Muharrem Demirok.

Norrköping till beslut i höst

I Norrköping gick en motion från Vänsterpartiet om en kommunal träbyggnadsstrategi igenom fullmäktige våren 2017, men någon färdig policy har inte kommit än.

– Det har gått lite långsamt, det kan jag hålla med om. Men det beror på att vi inte har personal som kan jobba med alla frågor samtidigt, säger Karin Jonsson (C) kommunalråd i Norrköping.

Karin Faxér jobbar med strategiskt miljöarbete inom Norrköpings kommun och beskriver läget så här:

– Vi håller på att ta fram en ”Riktlinje för ökat träbyggande i Norrköping”. En arbetsgrupp med Norrevo, Hyresbostäder, samhällsplaneringskontoret och kommunstyrelsen har tagit fram ett förslag. Ärendet planeras att tas upp i september och går sedan vidare till kommunfullmäktige.

– Det är en miljöfråga i grunden. Trä binder koldioxid. Det är en inhemsk vara som vi kan nyttja bättre. I Norrköping finns även ett modernt sågverk, så vi har en trätradition här egentligen, men vi måste öka takten när det gäller byggandet, säger Karin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet