Foto: SVT

Snabbare metoder ska avslöja nya nätdroger

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet är med i ett projekt som ska hjälpa rättskemiska laboratorier att snabbare hitta spår efter nya nätdroger i urinprov.

Nätdroger är ett stort problem för samhället och tar årligen livet av många runt om i världen. Dessa psykoaktiva substanser (NPS) kallas ofta ”designer drugs” eller ”legal highs” och är i sin kemiska sammansättning i ständig förändring.

Vill ha snabb identifikation

Myndigheterna vill ha fram snabbare sätt och möjligheter att identifiera de nya substanserna på narkotikamarknaden.

Därför har den tekniska och medicinska fakulteten vid Linköpings universitet tillsammans med norska företaget Chiron AS fått 14 miljoner kronor av Vinnova för att identifiera och tillverka nedbrytningsprodukter, så kallade metaboliter, av olika NPS.

En metabolit liknar ursprungsmolekylen och bildas i levern för att ämnet ska bli mer vattenlösligt, för att sedan kunna kissas ut. För att ta reda på exakt vilken substans en person har tagit analyserar man urinprover. Därför vill forensiska laboratorier över hela världen ha tillgång till metaboliter av aktuella nätdroger.

– Projektet kommer att följa hur trenderna på marknaden ser ut, så att vi hela tiden försöker jobba med det senaste, säger Peter Konradsson.

Lagstiftning tar tid

Processen att få nya substanser klassade som narkotika tar tid. Därför kan de köpas lagligt via internet ända tills de existerande lagarna hinner uppdateras och träda i kraft.

– Många tror att substanserna är ofarliga eftersom de inte är klassade som narkotika och säljs på internet. I själva verket är det precis tvärtom. Ofta har de som säljer nätdrogerna ingen aning om vilka effekter drogerna har och ännu mindre vad som är en lagom dos, säger Peter Konradsson, professor på institutionen för kemi, biologi och fysik (IFM).

Ett exempel på detta är drogen akrylfentanyl, flera hundra gånger så starkt som morfin, som orsakade flera dödsfall i Sverige förra året.

Läs mer: Livsfarlig drogspray förbjuds

Forskning i framkant

Forskarna vid Linköpings universitet har tidigare arbetat mycket med Spice, fentanyler och katinoner, vilket varit till stor hjälp när rättskemiska rutinanalyser sedan tagits fram.

– Det första steget är att ta reda på vilka NPS-metaboliter som bildas i kroppen eftersom det är dessa som behövs för identifiering av den missbrukade substansen. Därefter ska vi bygga molekylerna och verifiera att det är rätt molekyl. Detta är inte helt lätt, eftersom olika metaboliter kan vara väldigt lika varandra. En analytisk utmaning är att de förekommer i låga halter som en följd av att de är så potenta, säger Johan Dahlén, docent vid IFM.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.