Foto: TT

Förslaget: Ostlänken på pelare genom Linköping

Publicerad

Efter samrådet i Linköping om Ostlänkens passage genom staden har Trafikverket fått många förslag från allmänheten. Bland annat järnväg på pelare. Ett annan vill ha stationen utanför tätorten, men framför allt vill man skynda på bygget.

Mellan den 10 februari och den 2 mars erbjöds allmänheten, myndigheter och organisationer att ha synpunkter om Ostlänkens sträckning genom Linköping. Efter det öppna möte som hölls i februari så har många olika förslag kommit in.

– Ett förslag är att lägga järnvägen på pelare genom Linköping, säger Trafikverkets projektledaren Axel Werner.

Linköping

Station utanför tätorten

Sedan tidigare har frågan om att dra Ostlänken utanför tätorten med en extern station diskuterats och den aspekten har även kommit upp nu.

– Förslaget gäller en station utanför staden och där förarlösa fordon så kallade skyttlar transporterar passagerare mellan stationen och innerstaden, säger Axel Werner projektledare hos Trafikverket.

Invånarna vill snabba på bygget

Andra förslag innehåller hur man kan förlägga järnvägen för att utveckla staden och även hur man kan anpassa Ostlänken till stambanan.

– Invånarna i Linköping tycker att vårt projekt skulle vara färdigbyggt långt tidigare än vår planering tillåter. Vi fortsätter nu arbetet med att lokalisera järnvägen genom Linköpings tätort med alla dessa samrådssynpunkter i ryggen, säger projektledaren Axel Werner på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet