Visa alla (2)

Första fartyget till Visbys nya kryssningskaj

Publicerad

På måndagen lade det första fartyget till vid den nya kryssningskajen i Visby. En händelse som lockade många gotlänningar ner till hamnen.

En kraftig dimma gjorde det omöjligt att se under måndagsförmiddagen men när den lättade så blev utsiktsplatsen vid reningsverket ovanför Visby hamn stundtals packad med bilar. Det var många som ville se det första fartyget använda den nya kajen.

– Det är väl nyfikenhet. Det är ju premiär så då vill man ta sig en titt, säger Jan Pettersson som stannat till för att ta en bild med mobilen.

– Vi fick höra att första båten skulle anlända och då tyckte vi att det skulle vara roligt att se, säger Bodil Staaf.

Väder höll fartyg borta

Först ut var fartyget Astoria med runt 400 passagerare, ett av de minsta kryssningsfartygen som gästar Gotland den här säsongen.

Det är en efterlängtad kryssningspremiär för de företag som ska lotsa resenärerna runt på ön. Tidigare år så har mellan 12 och 17 procent av fartygen fått ställa in sina besök i Visby.

– Vi har haft en nackdel här i Visby hamn. Vi har haft problem med att få hit fartygen när det varit för dåligt väder som höga vågor, kraftig vind och som idag, dimma, säger Susanne Samuelsson på företaget Gotland Excursion.

”Där vi var igår var allt stängt”

Vissa av Astorias resenärer valde att ta en busstur ut på landsbygden medan andra valde att gå till fots in till Visby.

– Jag tror att det kommer att vara ett vackert litet ställe med fina byggnader, säger Laurel Towers från London.

– Jag hoppas på affärer och mycket liv och rörelse. Där vi var igår var allt stängt och det hände ingenting. Så vi hoppas på bättre saker idag, säger väninnan Rose Chaplin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer