Foto: Lars Pehrson / TT

Försvaret ökar övningstrycket i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten går ut med råd till skärgårdsbefolkning och båtfolk eftersom de anser sig behöva öva mer frekvent i skärgården och utmed kusterna. Enligt dem så handlar det om ett försämrat omvärldsläge.

Men eftersom det både bor folk och rör sig många människor vid kusterna så anser Försvarsmakten sig behöva gå ut med råd på sin webbsida. Det handlar bland annat om förtöjning: ”Förtöj alltid väl, särskilt vid oskyddad brygga”, skriver de.

Anledningen är att fartygen emellanåt kommer framföras i höga hastigheter och riva upp stora svallvågor. Så pass att försvaret formulerar sig så här: ”Observera att ett större snabbgående fartyg utanför en vik suger ut vattnet och riskerar tömma en grund vik på en stor del av vattnet.” De uppmanar därför båtfolket att ankra och förtöja på tillräckligt stort djup.

Försvarsmakten ber också allmänheten vara uppmärksamma när örlogsfartyg dyker upp och dra ned på fart och stäva mot svallen för att minimera skaderiskerna för både människor och båtar.

Skärgården i Östergötland hör till de kustområden där försvarets fartyg kommer förekomma ofta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.