Arkivbilder. Foto: Johan Nilsson/TT och Mikael Johansson/SVT

Försvaret säger nej till Holmens vindkraftsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten vill inte att Holmen bygger vindkraftverk i norra Östergötland. Iallafall inte i den omfattning som hittills har föreslagits.

– Försvarsmakten har i ett yttrande svarat att vi motsätter oss delar av projektet, säger Beata Iverson, samhällsplanerare hos Försvarsmakten.

Försvarsmakten, FMV, är remissinstans när det handlar om byggande av vindkraftverk. När det gäller de tre områden där företaget Holmen vill bygga vindkraftparker i norra Östergötland så motsätter sig FMV byggplanerna.

FMV menar att vindkraftparken i området Klintaberget ”riskerar att medföra påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”. Förutsättningen är dock att vindkraftverk byggs på hela det planerade området.

Samma skäl anges för det andra större område, Skybygget, där Holmen vill bygga vindkraft.

När det gäller det mindre området, Högsjön i Finspångs kommun, påpekar FMV att de föreslagna byggplanerna delvis ligger inom ett område som är viktigt för Malmens flygplats. Flygsäkerheten kan äventyras, menar FMV, eftersom en del av området ligger inom ett så kallat MSA- område (Minimum Safe Altitude), alltså områden där det inte bör finnas höga byggnader och master för att militären ska kunna flyga på ett säkert sätt.

Försvarsmakten skriver att deras yttrande om Högsjön gäller bara för just de vindkraftverk som finns i Holmens planer just nu. Om vindkraftområdet ändras mer än 30 meter eller att kraftverkens höjd ändras vill Försvarsmakten få en ny remiss.

– Jag har inte tagit del av handlingarna än och ber om att få återkomma, säger Nils Ringborg ,som är ansvarig för projektet vid Holmen, till SVT Nyheter Öst.

Föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland har tidigare protesterat mot Holmens planer. Nu känner ordföranden i föreningen, Per-Olov Strandberg, en viss lättnad.

– Det visar ju på hur dumt det här förslaget är. Det är ju sekretessbelagt material, så jag vet ju inte på vilka grunder som Försvaret har sagt nej, men om jag förstår det rätt så kan inte Holmen fortsätta med förslaget, så som det ser ut nu, säger Per-Olov Strandberg till SVT Nyheter Öst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.