• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En person från Försvarsmakten fick agera patient när man provade sjukvårdsutrustning och säkerhetsrutiner i två av Försvarsmaktens helikoptertyper under påskhelgen. Foto: SVT/ Tina EnströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

Försvarets helikoptrar förbereds för covid-19-patienter

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen förbereds Försvarsmaktens helikoptrar för att kunna transportera covid-19-patienter.
– Vi har fått en förfrågan från Socialstyrelsen om vi kan vara beredda, säger Lars Jansson, kommunikationschef på helikopterflottiljen Malmen utanför Linköping.

Nio sjukvårdsregioner i Sverige har en ambulanshelikopter, men i och med coronaviruset förbereder sig nu Försvaret för att kunna hjälpa till att transportera covid-19-patienter med sina helikoptrar.

– Vi har fått en förfrågan om vi kan vara beredda. Därför provar vi nu ut sjukvårdsutrustningen i våra två helikoptertyper, säger Lars Jansson, kommunikationschef på helikopterflottiljen Malmen.

Beslut nästa vecka

Enligt Försvarsmakten väntas ett uppdrag från Socialstyrelsen komma nästa fredag.

– Vi har samlat 35 personer från olika delar i Sverige under påskhelgen för att förbereda våra helikoptrar, säger Lars Jansson.

Försvaret är redo att transportera nedsövda covid-19-patienter som är kopplade till respirator redan från och med söndag, t ex om man skulle vilja flytta patienter från en region till en annan pga brist på intensivvårdsplatser.

Försvaret har totalt 32 helikoptrar som kan användas över hela Sverige. De är placerade i Luleå, Linköping och Ronneby. Men det är inte troligt att alla kommer att användas.

Det här är en av de två helikoptertyper i Försvarsmaktens regi som kommer att kunna transportera covid-19-patienter. Det här är Helikopter 14. Även Helikopter 16, den så kallade Blackhawk, ska kunna transportera nedsövda intensivvårdspatienter. Foto: Tina Enström

Under veckan och helgen förbereder sig nu Försvaret genom att prova hur sjukvårdsutrustning och sjukvårdspersonal ska kunna placeras i de två helikoptertyper som kan bli aktuella: Helikopter 14 och så den helikoptertyp som är mest känd som ”Blackhawk” men som i Sverige kallas Helikopter 16.

– Vi kan använda de här som ambulanshelikoptrar militärt, men vi nu måste vi anpassa dem till civila bårar och sjukvårdsutrustning så att de kan få plats och sitter plats. Var ska vi fästa grejerna? Finns det plats för läkare att jobba vid sidan om? förklarar kommunikationschefen Lars Jansson.

Särskilda riktlinjer bearbetas

– Det här är en viktig del i planeringen om man eventuellt behöver utöka sjuktransportkapaciteten, skriver Pontus Rotter, stabschef vid krisledningen vid  Socialstyrelsen, i ett skriftligt svar till SVT Nyheter Öst.

Socialstyrelsen bearbetar just nu särskilda riktlinjer för att transportera covid-19-patienter. Det är oklart när Försvarets helikoptrar kommer att börja användas.

– Det beror på hur stort gapet är mellan behov och kapacitet. Det är något vi följer upp och analyserar kontinuerligt, skriver Socialstyrelsens stabschef Pontus Rotter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet