Försvarsministern presenterade vårbudgeten i Visby

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade regeringen sin vårbudget, där det bland annat görs satsningar på höjd a-kassa, traineejobb och utbildning. Det sistnämnda är något som kommer att göra nytta på bland annat Gotland.

– Jag tycker att utbildningen är ett område som är speciellt positivt. Universiteten har ju länge bett om fler platser. Nu kommer det, man satsar också på förskola och skola. Min bestämda uppfattning är att utbildning är grunden till det goda samhället, säger Gotlands landshövding Cecilia Schelin-Seidegård.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var den som tog plats i Visby i dag för att berätta om budgeten på en pressträff. Just satsningar på försvaret fanns inte med, utan där lämnas regeringens förslag in till riksdagen först om nio dagar.
Klart sedan tidigare är dock att ministern vill placera ett skyttekompani med 150 man på ön.

– Det här är en styrka som skulle kunna användas i ett skarpt läge, men som också kan positioneras för att kunna ta emot både materiel och förstärkningspersonal från fastlandet, säger Peter Hultqvist och fortsätter:

– Vi har också en tanke kring en lufttransportabel lätt bataljon som skulle kunna verka också i den här miljön.

Utesluter inte fler försvarssatsningar

Även landshövdingen ser positivt på den aviserade förstärkningen.

– Försvarssatsningen som kommer så småningom är ju positiv för Gotland både med den säkerhetssituation vi befinner oss i och med det antal tjänster som faktiskt kommer. Det är 150 människor som kommer att vara boende och verkande här på Gotland, säger landshövding Cecilia Schelin-Seidegård.

När den nya styrkan ska vara på plats kan försvarsminister inte säga idag. Det kommer att framgå när den försvarspolitiska inriktningspropositionen läggs fram den 24 april.
Försvarsministern utesluter inte att det kan komma fler satsningar på Gotlands försvar i framtiden.

– Bygger du en infrastruktur så skapar du naturligtvis möjligheter. Men jag kan inte ge några ytterligare utfästelser som det ser ut just nu, säger Peter Hultqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårbudget 2015

Mer i ämnet