SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson: Vårbudgeten – regeringens chans att sätta avtryck

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Intresset för en vårbudget brukar sällan vara så stort som det är i år. Anledningen till det är att statsminister Stefan Löfvens regering nu för första gången kan göra avtryck i den ekonomiska politiken, säger SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

– Vårändringsbudgeten, som är en del av vårbudgeten, den innebär ju möjligheter att riva upp och förändra den politik som bedrivs under året, och det är det som statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson kommer att göra i dag, säger Mats Knutson.

I höstas inträffade det unika att en sittande regerings budget röstades ner av oppositionspartierna i riskdagen.

Har regerat med borglig budget

Det innebär att Stefan Löfven och hans regeringen sedan dess regerat landet med Alliansens budget. Men tack vare decemberöverenskommelsen strax efter jul kommer något liknande inte kunna ske framöver, eftersom Alliansen bestämt sig för att i riksdagen inte längre rösta ner framtida rödgröna budgetar.

– Nu har man då chansen att sätta sina egna avtryck i den ekonomiska politiken, säger Mats Knutson.

Spår uppgång i ekonomin

I vårbudgeten som släpptes klockan 08.00 i dag förutspår Regeringen en uppgång i ekonomin de kommande åren.

– Även om den omgärdas av en hel del risker så är man ändå mer optimistisk än man var i sin förra prognos. Men att ekonomin går bättre så innebär det inte att arbetslösheten minskar särskilt mycket, säger Mats Knutson.    

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Vårbudget 2015

Mer i ämnet