Erik Ullenhag, Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Foto: TT

Blandade reaktioner på vårbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

”Sveken mot jobben” kallar Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag vårbudgeten, medan Vänsterpartiet säger att Anders Borgs vargavinter nu är över.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt var först ut av partierna i riksdagen att kommentera regeringens vårbudget, och han är kritisk mot ändringsbudgeten.

– Det är höjda skatter och svikna vallöften, säger han till TT.

Däremot stödjer SD höjningen av a-kassan, men är kritiskt till de nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga.

”Negativ riktning”

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag sätter rubriken ”Sveken mot jobben” på vårbudgeten.

Han tycker att höjd skatt på ung arbetskraft och förändringar av rot- och rut-avdrag verkar i en för Sverige negativ riktning.

– I stället för strukturreformer ser vi historiskt stora skattehöjningar, säger han och tillägger att skattehöjningarna är de största i Sverige på 20 års tid.

”Stirrar sig blinda på här och nu”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson tycker att budgeten har brister både på kort och lång sikt.

– På kort sikt för att de inte gör mer än river upp Alliansens reformer och höjer skatten för att finansiera de reformer som de själva inte hade förhandlat om i förväg. Värre är den långa sikten: Att de inte påbörjar en ordentlig resa för att lösa långsiktiga utmaningar. Att de bara stirrar sig blinda på här och nu.

De långsiktiga utmaningarna som han ser är sysselsättningsgraden och den finansieringen av välfärden när befolkningen blir allt äldre.

Centerpartiet: ”Skambud för jobbskapare”

Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Emil Källström fokuserade på landsbygdsfrågor och näringspolitiken när han kommenterade vårbudgeten under sin pressträff. Han var också som väntat starkt kritisk mot höjda arbetsgivaravgifter för unga och kallade budgeten för ”ett skambud till Sveriges jobbskapare”.

Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna tycker att Sverige nu slår in på fel kurs och påpekar att Socialdemokraterna har brutit flera av sina löften. Han nämner bland annat ROT-avdraget, bensinskatten och nedläggandet av Bromma flygplats.

”Vargavintern över”

Tonen från Vänsterpartiet, där prioriteringarna har varit minskade inkomstskillnader mellan kvinnor och män och ökade resurser för välfärden, låter annorlunda.

–En statsbudget ska spegla vilket samhälle vi vill ha. Därför har det varit så viktigt för oss med mer resurser till välfärden. Det känns som Borgs vargavinter nu är över,  säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.