Foto: TT

Vinnare och förlorare i vårbudgeten

Publicerad

Ensamstående föräldrar och arbetslösa är de stora vinnarna i regeringens vårbudget. Bland förlorarna finns företagare som får högre kostnader för att anställa unga, säger privatekonomen Ylva Yngveson.

När regeringen i dag släpper sin vårbudget är det under speciella förhållanden. Många av förslagen fanns med i höstens budget, som röstades ned när Sverigedemokraterna i december lade sina röster på alliansens budget. Nu får Löfvens regering en chans att lyfta sina förslag igen.

Enligt Ylva Yngveson, privatekonomisk analytiker, är det två grupper som står ut som vinnare.

– Barnfamiljer, i synnerhet ensamstående föräldrar, gynnas av att underhållsstödet höjs. De tjänar också på att läkemedel blir fritt för alla barn under 18 år och att alla barn ska få möjlighet att söka glasögonbidrag, säger hon. 

A-kassan höjs

Den andra gruppen är de som är eller kommer att bli arbetslösa, eftersom både taket och golvet i a-kassan höjs.  

– När man höjer taket till 910 kronor hamnar det på samma nivå som 2006. Den är till och med lite högre än om den nivå som var 2006 hade följt inkomstbasutvecklingen, säger Ylva Yngveson.  

Budgetens förlorare är de företag som har anställt unga och som nu får högre kostnader när de nedsatta arbetsgivaravgifterna slopas.

– Det kan förstås också leda till färre arbetstillfällen för unga på de ställena, säger hon.

Bland förlorarna finns också de föräldrar som använt rut-avdrag för läxhjälp, och som nu inte anser sig ha råd med det längre. Men överlag är det få förslag i vårbudgeten som kommer att få någon avgörande effekt på de svenska hushållens ekonomi.

Större förändringar till hösten

De stora förändringarna kommer när regeringen lägger sin höstbudget med sikte på 2016, säger Ylva Yngveson.

– Från och med årsskiftet blir det höjd drivmedelsskatt. Man har också ett förslag om höjd kapitalskatt, som börjar gälla 2016 men som syns först i deklarationen 2017.

Vid årsskiftet tar man också bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen.

– Det kan bli en stor förändring för de som är sjukskrivna, säger Ylva Yngveson.

Ett urval av förslagen i vårbudgeten

Vinnare:

Underhållsstödet till ensamstående föräldrar höjs med 300 kronor. Efter höjningen hamnar det på 1.573 kr per barn och månad. 

Gratis medicin ska erbjudas alla barn under 18 år.

Alla barn i åldern 8-19 år ska kunna få bidrag till glasögon.

Både taket och golvet i a-kassan höjs.

Förlorare

De nedsatta arbetsgivaravgifterna för unga slopas, till nackdel för företagare och för unga arbetslösa.

Rut-avdraget för läxhjälp slopas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.