Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Mimmi Moberg är på plats i Yxnerum. Foto: SVT

Fortsatt bekämpning av skogsbranden i Yxnerum

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten Östra Götaland arbetar fortfarande med att bekämpa skogsbranden från söndagen i Yxnerum i Åtvidabergs kommun. Även om branden är under kontroll är det fortfarande inte läge att lämna över ansvaret till markägaren.

På måndagseftermiddagen upptäcktes också en ny skogsbrand i området.

– Vi har precis bytt ut personal på plats och det är ännu inte läge att lämna över ansvaret, säger Mikael Kalered, vakthavande befäl räddningstjänsten Östra Götaland.

Det var under söndagen som brandflyg rapporterade om rökpelare i närheten av sjön Yxningen. Under gårdagen arbetade flera enheter med totalt 15 personer på platsen.

Åtvidaberg

Väldigt svårtillgänglig terräng

Under måndagsmorgonen bekräftar räddningstjänsten att man fortfarande arbetar med att bekämpa branden.

– Även om kanterna är skyddade är det runt 5,5 hektar som drabbats. Det tar en stund att bekämpa då man går till fots och drar slang. Det är också väldigt svårtillgänglig terräng, säger Mikael Karlered.

Det är väldigt torrt i marken och den fortsatta värmen gör situationen besvärlig. Under gårdagen försvårade dessutom en ombytlig vind det pågående släckningsarbetet.

– Jag vill höja ett varningens finger, för de här vädret och klimatförändringen. Det är så ombytligt väder och det är inte normalt. Från 26 graders värme med vindar till på vissa ställen frost under natten, säger Mikael Kalered.

Säckningsarbetet kommer att fortgå under större delen av dagen, uppger räddningstjänsten Östra Götaland vid halv tiotiden på måndagsförmiddagen. Branden är under kontroll och inringad men området behöver vattenbegjutas.

Ny skogsbrand i området

På eftermiddagen under måndagen har en ny brand upptäckts väster om den ursprungliga. 

– Den är bara några meter från det tidigare brandhärjade området och vi arbetar intensivt med att förhindra ytterligare spridning, rapporterar räddningstjänsten.

Branden under kontroll

Ett par timmar senare meddelar räddningstjänsten att den nya branden spred sig till en yta av 100x50 meter, men är nu är inringad och släckningsarbetet pågår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet