Det är fortfarande ovisst vad regeringen kan göra för att förhindra det cementstopp som byggbranschen varnar för om Cementa inte får fortsätta bryta kalksten i Slite. Arkivbild. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Branschen kräver besked om cementproblemet

Uppdaterad
Publicerad

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) ser över vad regeringen kan göra för att minska konsekvenserna av det nej Cementa fått för fortsatt brytning av kalksten i Slite.

Men industri- och byggbranschen vill ha klara besked om vad staten kan göra.

Ibrahim Baylan har träffat företrädare för branschen för att diskutera konsekvenser av Mark- och miljööverdomstolens beslut att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd att bryta kalksten i Slite.

Branschorganisationen Byggföretagens vd, tillika före detta moderat statsråd, Catharina Elmsäter-Svärd, har tidigare varnat för ett omfattande byggstopp.

– Det är bra att näringsministern förstår allvaret. Han var själv överraskad av beslutet som kom i juni och ser nu över konsekvenserna tillsammans med flera departement, säger hon.

Branschen hoppas på tidsplan

Men vilka alternativ regeringen tittar på, rent sakligt, framkom inte av mötet. Framåt hoppas branschen kunna få någon form av tidsplan, helst redan under nästa vecka, framhåller Elmsäter-Svärd.

– Får vi inte reda på deras tidsperspektiv så måste vi inom kort utlösa det som närmast kan bli en varselchock.

Baylan. ”Grupp har tillsatts”

Ibrahim Baylan bekräftar för TT att mötet har ägt rum.

”En departementsöverskridande grupp har tillsatts för att se över konsekvenserna av domen samt utreda huruvida regeringen har möjlighet att vidta åtgärder i syfte att avhjälpa eller mildra de problem som bedöms kunna uppstå”, skriver han i ett mejl och fortsätter:

”Näringsdepartementet för även kontinuerlig dialog med berörda aktörer, däribland Cementa. Vi arbetar skyndsamt med att se över frågan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet