Spana in cirkusnumret med roboten. Medverkande: akrobaterna Esmeralda Nikolajeff och Mira Leonard samt Mattias Lindström, artist/programmerare.

Domen: Fel att förbjuda robot i teaterföreställning

Uppdaterad
Publicerad

I Östgötateaterns nycirkusföreställning The Last Fish ingick en industrirobot i ensemblen. Arbetsmiljöverket stoppade robotens medverkan då de ansåg att maskinen stred mot säkerhetsföreskrifterna.

Scenkonst Öst AB överklagade beslutet till Förvaltningsrätten som nu meddelar att Arbetsmiljöverket gjorde en fel bedömning.

Citat från domen: ”Förvaltningsrätten anser att utredningen i målet visar att bolaget, i förhållande till den verksamhet som bolaget bedriver, har vidtagit tillräckliga åtgärder så att betryggande säkerhet mot ohälsa och olycksfall föreligger”.

Förvaltningsrätten anser att Arbetsmiljöverket inte haft tillräcklig grund för att förbjuda roboten i föreställningen och upphäver därmed beslutet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.