Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Framodlade tunntarmar kan ge svar om covid-19 Foto: Fredrik Sandberg / TT

Framodlade tunntarmar kan ge svar om covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Vid Linköpings universitet skapas just nu ett högrisk labb, där framodlade tunntarmar ska infekteras med covid- 19 för att undersöka om och hur avföringen påverkar smittspridningen.

Forskare i Linköping ska undersöka om coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19 kan föröka sig i tunntarmen.

– Vi ska undersöka om man har en fekal och oral smittspridning, alltså att avföringen innehåller infektiöst virus, det är detta vi ska undersöka i Linköping och det har man aldrig gjort tidigare, säger Lennart Svensson, professor i molykolär viriologi vid Linköpings universitet och Karolinska institutet.

Vidare berättar Lennart Svensson att coronavirus finns i sju olika former som infekterar människa. De fyra vanligaste har funnits i åtminstone 100 år och de ger förkylningssymtom.

– Inte sällan kan man påvisa dem i avföring hos barn men det är osäkert om dessa fyra ger någon sjukdom överhuvudtaget om så är fallet är det väldigt milda symtom typiskt då förkylningssymtom och diarré.

– När de gäller de tre coronavirusen, som vi har fått på senare tid, mers, sars, och nu covid vet vi att alla de här virusen också utsöndras i avföringen, säger Lennart Svensson. Men forskarna vill nu få svar på i vilken omfattning de skulle kunna bidra till smittspridning.

För att kunna arbeta med viruset i Linköping byggs just nu ett laboratorium för högriskarbete när labbet står färdigt ska viruset odlas, sedan ska framodlade tunntarmar infekterats för att ge forskarna svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet