Foto: TT/Hasse Holmberg

Svenskarnas drömmar om fritidshus

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren närmar sig med stormsteg och många börjar längta efter att köpa ett fritidshus. Men stugan ska gärna ha en hög bekvämlighet och gärna ligga på Gotland.

Att åka på semester till Gotland har i många år varit populärt, och det är också där de flesta skulle vilja äga ett fritidshus. Det visar en undersökning från SBAB. Gotland toppar listan följt av Bohuslän och Öland.

– För tredje året i rad hamnar Gotland i topp när svenska folket drömmer om fritidshus, Gotland är så pass unikt att det inte går att hitta motsvarande natur någon annanstans, säger säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. 

En strand på Gotland Foto: Veronica Gardell/SVT

Hög bekvämlighet efterfrågas

Man kan lätt tro att vi svenskar har en liten torpardröm med egen brunn och utedass, men så är inte fallet längre. Varmvatten och avlopp, elektricitet och närheten till bad, står högst på önskelistan vid ett köp av ett fritidshus.

–Trenden går mot mer och mer moderniserade fritidshus. Vi vill gärna ha det så bekvämt som möjligt, även på fritiden, säger Claudia Wörnman, som menar att skillnaden mellan permanentbostad och fritidshus håller på att suddas ut.

Topp tio för bekvämligheter i fritidshus:

1. Varmvatten och avlopp

2. Elektricitet

3. Närhet till bad

4. Sjöutsikt 

5. Strandtomt

6. Enskilt läge

7. Bredbandsuppkoppling

8. Omgivning med djupa skogar

9. Omgivning med öppna landskap

10. Enkel standard med egen brunnn

källa: SBAB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.