Foto: SVT

Gitarrlärarens råd: ”Man får testa tålamodet”

Uppdaterad
Publicerad

Barn börjar spela instrument i allt yngre åldrar. Den trenden märks bland annat på den kommunala Kulturskolan i Norrköping.

Barnen är ofta yngre när de börjar spela instrument i dag jämfört med för tio år sedan.

– Då började man att spela instrument i tredje eller fjärde klass. I dag börjar barnen oftast att spela i ettan. Det är en trend i hela föreningslivet att man sätter sina barn i aktiviteter tidigare, säger Hans Eriksson, kulturskolechef i Norrköping.

Kan vara svårt som liten

Men att börja spela instrument  tidigt kan också ha sina baksidor.

– Om man spelar gitarr till exempel så har man mindre fingrar när man är liten. Det gör att det blir svårare att spela så för vissa instrumentgrupper tycker vi att det är bra att vara lite äldre säger Hans Eriksson.

Flera års kö till piano och gitarr

Intresset är stort för att spela instrument på Kulturskolan i Norrköping som idag har cirka 1500 barn i ämneskuser, men kön till de populära instrumenten är lång.

– Piano, gitarr och slagverk är mest populärt att börja i  och man kan få vänta i 2-3 år på att få en plats.

Vi ska lägga om vår undervisning till nästa läsår med något vi kallar baskurser där man börjar som nybörjare i grupp och genom det kan vi beta av kön något, säger Hans Eriksson.

Se hela inslaget här

Råd till nybörjare

Gitarrläraren Henric Bellinger som undervisar i ett av de populäraste instrumenten har ett råd till de som vill börja spela.

– Allt går inte av sig självt. Man får testa sitt tålamod när man börjar med ett instrument, men känslan när man väl klarar av att spela är mycket värd säger Henric Bellinger.

Kulturskoleutredningen kritiseras

Just nu utreds landets Kulturskolor på uppdrag av regeringen och utredningen pekar på att kulturskoleverksamheten främst ske på barnens fritid. Men det är ett uttryck som kritiserats av flera kommuner i remissvaren, däribland Norrköping som menar att Kulturskolan behövs även på dagtid för att nå alla elever.

– I glesbygdsskolor måste vi åka ut och undervisa delvis på dagtid för att alla barn ska kunna ta del av kulturskolan säger kulturskolechefen Hans Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.