Svenska Rovdjursföreningen välkomnar vargen i Östergötland. Foto: SVT

”Glädjande att vargen är tillbaka i Östergötland”

Uppdaterad
Publicerad

De boende i och runt Långbogenreviret norr om Roxen vill inte ha varg i sin närhet. Åtminstone inte de som är med i den nystartade organisationen ”Nätverk för en trygg landsbygd i norra Östergötland.

Men Svenska Rovdjursföreningen välkomnar vargparet och dess sex valpar.

– Det är glädjande att vargen är tillbaka i Östergötland. Den fyller en funktion och det gäller att få människor att förstå det, säger Björn Ljunggren från Svenska Rovdjursföreningen i Östergötland.

Ingen skyddsjakt

Trots tre dokumenterade vargattacker och flera incidenter som vargen misstänks ligga bakom, ser han inga skäl till skyddsjakt.

– Enligt gällande lagstiftning krävs det två förutsättningar för att skyddsjakt ska beviljas. Den ena är att djuret har en gynsamm bevarandestatus, och enligt EU har inte den svenska vargen det. Det andra är att det inte finns någon annan lämplig lösning, och det menar jag att det finns, säger Björn Ljunggren som tillägger att inte heller argumentet att vargen är tillsynes oskygg beviljar skyddsjakt.

– Det är ett normalt beteende att de är nyfikna, särskilt valparna, men jag förstår om det kan uppfattas som aggressivt, säger han.

Vad menar du är en annan lösning än skyddsjakt?

– Att stängsla in tamboskapen så att vargen inte kommer åt dem.

Det menar lantbrukarna i området att de gjort.

– Inte tillräckligt bra. Om det stängslas på rätt sätt hålls vargen utanför.

Och om hagen gränsar till ett vattendrag?

– Det går att stängsla där också.

Björn Ljunggren förstår den oro som människorna i området känner och han tar den på allvar, men han är övertygad om att lösningen på problemet är att stängsla och att stängsla rätt.

– Inom Rovdjursföreningen hjälper vi gärna till med att stängsla och att komma med råd, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer