Foto: TT

Gotland utan räddningshelikopter

Uppdaterad
Publicerad

För närvarande finns ingen sjöräddningshellikopter på Gotland. Detta efter att Sjöfartsverket beslutat att flytta helikoptern från ön på grund av besättningen inte längre kan utföra sina arbetsuppgifter.

– Att det är just Visby som nu saknar räddningshelikopter beror på en nationell bedömning av var vi ser att insatsbehovet är som störst, säger Mattias Hyllert, sjö- och flygräddningsdirektör på Sjöfartsverket.

Beslutet förvånar bland annat räddningstjänsten på Gotland, som i vissa fall får hjälp av helikoptern.

– Min första reaktion är att jag blir hemskt förvånad eftersom jag träffade besättningen igår förmiddag. Då pratade man om att man inte skulle vara på Gotland mellan vecka tre och tolv, men inte att det var på obestämd tid, säger Dick Svennefelt, chef för räddningstjänsten på Gotland och fortsätter:

– Det är en spelare mindre när det händer någonting. Vi samarbetar inte jätteofta utan det är framförallt gotlänningar och den sjöfart som finns runt omkring som får längre till hjälp, säger han.

Orsaken – en avtalstvist

Att besättning och helikopter nu flyttas från Gotland på obestämd tid, beror på en avtalstvist. Denna tvist gjort att vissa roller har frånsagts av besättningen. Detta innebär att man inte följer verkets regler för flygsäkerhet och man ombaserar till fyra baser för att fortsätta uppfylla kraven på flygsäkerhet.

– Det handlar om besättningsmän som även har en arbetsuppgift att följa upp vissa typer av uppgifter. Att vara chefspilot, chefsvinschoperatör, chefsytbärgare till exempel. Dessa har ett ansvar i verksamheten  och när vi inte har de här tjänsterna – som är tillägg till den ordinarie besättningsrollen – då får vi svårare att driva verksamheten på det sättet som vi ska, säger Mattias Hyllert.

Kan försena hjälpen

Situationen innebär att det nu kan ta längre tid för nödställda i vattnen kring Gotland att få hjälp.

– Naturligtvis är det så att finns det en helikopter på nära håll så går det fortare. Samtidigt ska man komma ihåg att vi har ett mål på att undsätta en nödställd till havs på 90 minuter på internationellt vatten, och 60 minuter på nationellt vatten. Det målet når vi från Ronneby och Norrtälje, säger Mattias Hyllert som inte kan säga när allt återgår till det normala.

– Vi är ju två parter som förhandlar om det här och jag kan inte ge något besked om när vi kommer att bli överens. Vi måste få ett avtal som är långsiktigt hållbart som är marknadsmässigt och attraktivt för de som arbetar och kostnadseffektivt för staten, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.