Björn Jansson (S), ordförande i regionstyrelsen på Gotland, tror att Slite hamn kommer att hyras ut Visa alla (5)
Visa alla (5)

Gotland väntas hyra ut Slite hamn

Publicerad

Om knappt två veckor fattas det första beslutet på Gotland om uthyrningen av Slite hamn för den ryska gasledningen Nord Stream 2.
– Min bedömning är att vi säger ja, säger regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) till TT.

Det första beslutet ska tas i tekniska nämnden den 15 december. Nämnden kommer då att rekommendera ett ja eller nej till avtalet. Regionstyrelsen fattar sedan sitt beslut i januari och det slutgiltiga avgörandet sker i regionfullmäktige den 19 februari.

– Utgångspunkten är att avtalet godkänns, det finns en majoritet för det, säger Björn Jansson (S).

För Gotlands kommuns del handlar det om 50-60 miljoner kronor. Ett välkommet bidrag som underlättar vardagen, enligt Björn Jansson (S). Kommunen tar bara ställning till avtalet med bolaget, inget annat, framhåller han.

Avvaktar regeringsbesked

– Att göra en säkerhetspolitisk bedömning är inte vårt bord, det är regeringens sak, säger han.

Björn Jansson (S) har varit i kontakt med försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Han har velat ha information om beslutsgången. Han har inte gett tillkänna vad de tycker, bara att de tittar på frågan, säger Jansson.

Han utgår ifrån att det kommer att komma något besked från regeringen innan Gotlands kommun fattar sitt beslut. Och det bör komma före mötet den 15 december, anser Björn Jansson (S).

– Det är ju bra om det kommer före så att vi vet, men annars tas ju det definitiva beslutet i februari, säger han.

ÖB kritisk

TT: Så i princip har regeringen till februari på sig?

– Ja, men det känns ju inte schysst, säger Björn Jansson.

Regeringen har hittills inte sagt vad man tycker om att hyra ut Slite hamn till det ryska bolaget. Överbefälhavaren Micael Bydén, däremot, har uttryckt sin tveksamhet.

ÖB Micael Bydén, vill inte att Slite hamn hyrs ut Foto: TT

– Det är väl klart att jag har synpunkter. Och då är inte de synpunkterna i grund och botten det jag helst vill, att ett annat land oavsett vilket det är ska ha tillgång till en infrastruktur som över tiden är väldigt viktig för försvarsmakten. Det måste jag kunna få säga, sade han i SVT Agenda i oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rysk gasledning i Östersjön

Mer i ämnet