Det är eleverna i årskurs tre som lagat rätter av råvaror som åkerböna från Östergötland och gråärt.
– Jag har inte kommit i kontakt med de här råvarorna tidigare, säger kockeleven Elias Rydgren och tillägger att han tycker att det har varit spännande.
”Det är väldigt roligt”
Under torsdagen kommer eleverna åka till årets kock i Stockholm och bjuda besökarna på korv på gråärt, kimchi och surkål samt hummus av åkerböna.
– Det är väldigt roligt och jag ser verkligen fram emot det, säger kockeleven Hampus Brodén.
Bjuder på udda rätter
Genom att bjuda på rätterna som eleverna har tagit fram tillsammans med sin kocklärare Katarina Westlund deltar de i en studie som handlar om att undersöka om smakupplevelsen förändras när man vet mer om matens hälsoegenskaper.
– I kimchi finns det miljarder mjölksyrebakterier, vilket är jättebra för mag- och tarmfunktionen. Gråärterna, som korven är gjord på är dels jättebra för jordbruket i växtföljden och det är en fiberrik produkt som är bra för kroppen. Så har vi rödbetor med mycket nitrat i, som är jättebra för hjärt- kärlhälsan, berättar livsmedelsexperten Jesper Lindström som håller i projektet för Vreta Klusters räkning.
Bakom projektet står Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park i Örebro.