Sommaren är barnfödartider, och då blir bristen på barnmorskor som störst i Region Östergötland. Foto: Hasse Holmberg/TT & SVT

Gravida kan skickas till annat län för att föda

Uppdaterad
Publicerad

En avdelning har stängt och gravida kan skickas till andra sjukhus. Det blir effekten av den rådande barnmorskebristen.

Det råder brist på barnmorskor i hela landet. I Region Östergötland är den så stor att sjukhusen kan tvingas skicka gravida kvinnor till andra län för att föda. Ibland så långt bort som till Umeå.

– Det är inte någon ny företeelse, men det är mer extremt nu att vi fått skicka så långt bort, säger Elisabeth Kristiansen, produktionsenhetschef för Barn- och kvinnocentrum.

Avdelning har stängts helt

Avdelningen för gravida som har någon form av komplikation under sin graviditet eller under dagarna kring förlossningen har stängts helt på Linköpings Universitetssjukhus, för att personalen inte räcker till för att hålla den öppen.

– Det låter drastiskt att man stänger en så viktig enhet, men naturligtvis tar vi hand om de riskgravida på förlossningsenheten. Tanken är att vi ska öppna avdelningen igen direkt efter sommaren, säger Elisabeth Kristiansen.

Anledningen till att bristen blir som störst under sommaren är helt enkelt att fler barn föds just under maj-augusti. Då kan det hända att förlossningsavdelningen blir full, och man blir tvungen att skicka patienter till närmaste sjukhus med lediga platser. Men är det även fullt i övriga länet blir det längre att åka.

– Vi vill ge en god och säker vård med hög patientsäkerhet och då kan vi inte alltid ta emot alla. Vi skickar i första hand Jönköping och Kalmar men ibland måste vi vidga cirkeln, säger Elisabeth Kristiansen.

”Man ska känna sig trygg”

Att gravida som ska föda i sommar kan känna oro inför att behöva skickas iväg är Elisabeth Kristiansen medveten om.

– Jag har full förståelse för det men det är i extremfall det sker. Det vanliga är att man får en förlossningsplats på sitt närmaste sjukhus. Man ska känna sig trygg som mamma i att man får ett gott omhändertagande, säger hon och tillägger att en transport sker i så fall efter medicinsk bedömning och i god tid innan förlossning och med medföljande vårdpersonal.

För att hantera personalkrisen har regionen genomfört både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder.

– Vi har fört över en del barnmorskor från öppenvård till förlossningen. Vi kan också ge ekonomiska förmåner om man flyttar semesterveckor och om man tar extra pass. På lång sikt jobbar vi för att ge bra förmåner under vidareutbildning, utöka antalet utbildningsplatser och ser över att vi blir så attraktiv arbetsgivare som möjligt, säger Elisabeth Kristiansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.