Foto: SVT

Gudrun Schyman drar storpublik

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna är det politikertätt på våra torg och i möteslokaler. På söndag är det val och vi ska rösta fram vilka politiker som ska representera Sverige i EU-parlamentet. Men en del lyckas bättre än andra med att locka publik.

Hundratals köade på Campus Norrköping, trots att det var en timme kvar innan hon skulle komma. Och det var inte en popstjärna de väntade på, utan en politiker.

Gudrun Schyman var på väg till Norrköping.

– Hon är en Gud (skratt). Hon är fantastisk, en jättebra retoriker. Hon inspirerar, säger Klara Niklasson, en av de som samlats.

– Hon är typ Batman, säger Melker Appelquist.

Glesare i Linköping

Det var inte direkt samma tryck på Stora Torget i Linköping när ett av Moderaternas absolut tyngsta namn var på besök. Christofer Fjellner står som tvåa på partiets EU-lista.

– Det finns nästan fler politiker här än vad det finns väljare. Det är ju lite av en utmaning, säger han.

Christofer Fjellner säger att han tror att Gudrun Schyman lockar mycket folk oavsett vad hon gör, för att hon på olika sätt är en kontroversiell person.

– Mitt mål är inte att vara en kontroversiell person. Mitt mål är att förändra Europa. Då vill jag hellre att människor kommer och träffar och pratar med mig på grund av mitt politiska budskap, säger Christofer Fjellner.

Med det är inte så många som gör det här?

– Jag hade en hel samling utav människor tidigare i dag och jag tror att sammantaget så måste jag säga att jag är ganska nöjd med min valrörelse.

”Man blir ju påhoppad”

EU-valet har lite svårt att engagera. En del tog omvägar runt torget för att slippa möta politiker.

– Det är lite jobbigt att gå där igenom för man blir ju påhoppad av alla, säger Jenny Nilsson.

Så kom då Gudrun Schyman till Norrköping – idolen som många köat i timmar för att få se.

– Det är väldigt svårt att tänka sig in i hur andra människor ser på mig. Men jag möts av oerhört mycket kärlek och det ger ju mig väldigt mycket energi. Det är därför jag orkar som jag gör. Så det är fantastiskt, säger Gudrun Schyman, talesperson FI.

Köksbordsfrågor

Det är just nu intensiva dagar. En massa politiker åker omkring i landet inför valet på söndag. Miljöminister Lena Ek (C) från Valdemarsvik var också i Linköping för att träffa väljare.

Men även för att förtidsrösta.

– Jag om någon vet hur viktigt det är och vilka stora frågor som bestäms i EU-parlamentet. Och det är jättemycket köksbordsfrågor som berör varenda svensk varenda dag. Som innehållsförteckning i mat och hur vi ska få bort farliga kemikalier, säger hon.

Den enda politiker från Östnytts område som har en rimlig chans att komma in i EU-parlamentet är Aleksander Gabelic från Linköping, som är sjätte namn på Socialdemokraternas lista.

I Norrköping anordnades en ”After Gudrun-fest” för att fira att Schyman varit i stan. Se mer om det i inslaget ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet