Gymnasieeleverna i Sverige har hade distansundervisning under vårterminen 2020. Foto: TT/Berit Roald

Undervisning på distans – så tyckte eleverna

Publicerad
På grund av coronapandemin så infördes distansundervisning för landets gymnasieskolor. Nu har eleverna i Linköping och Norrköping fått svara på en enkät med frågor om hur de upplevde undervisningen.

I tre månader under vårterminen fick eleverna i gymnasieskolorna distansundervisning. I enkäten för Linköpings elever är svaren skiftande på hur de tycker det har fungerat. Några tycker att de har arbetat bättre på distans, medan andra lyfter fram att den sociala distanseringen från klasskompisarna har varit psykiskt påfrestande.

– När det gäller distansundervisningen ser vi att vissa har mått lite sämre i och med att man fått stanna hemma, och på så vis blivit mer isolerade från klasskamrater och lärare. Men vi ser också att vi kunnat ställa om undervisningen och bibehålla en hög kvalitet på lektionerna, även om när de skett på distans via digitala hjälpmedel, säger Anders Jolby, utbildnings- och arbetsmarknadsdirektör i Linköping, i ett pressmeddelande.

Starkt stöd från lärare

I Norrköping har man genomfört en liknande undersökning. Den visar att cirka 78 procent av eleverna tycker att distansundervisningen har fungerat bra och att de har fått tillräckligt stöd från lärarna.

– Det känns bra att vi snabbt har kunnat nå en situation där en så pass hög andel tycker att övergången till distansundervisning har fungerat bra och att de får det stöd de behöver, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), kommunalråd i Norrköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer