Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Treorna har väldigt kort tid kvar till studenten, så vi vill göra allt vi kan för att de ska få så mycket närundervisning som möjligt, säger Åsa Ridne. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avgångsklasserna är tillbaka i skolan på heltid

Uppdaterad
Publicerad

Idag, första dagen efter påsklovet är Linköpings kommunala gymnasietreor i skolan på heltid.

Från 1 april har Regeringen och FHM öppnat upp för mer närundervisning. Nu är eleverna tillbaka efter påsklovet och på många håll i Östergötland får dubbelt så många som för lovet nu sin undervisning i skolan.

Linköpings kommunala gymnasietreor får nu all sin undervisning i skolan från och med idag.

– De har haft längst period med distansundervisning under sin gymnasietid och det är väldigt kort tid kvar tills de ska ta studenten, så vi vill göra allt vi kan för att de ska få så mycket närundervisning de kan, säger Åsa Ridne, avdelningschef gymnasie- och vuxenutbildningen Linköping.

Byter av varandra

Årskurs ett och två byter av varandra i skolan varannan vecka och varannan vecka fortsatt på distans.

– Det här beslut gäller den här veckan och nästa, och sen får vi se hur det blir efter det.

Besluten om hur många elever som kan få närundervisning, fattas i samråd med smittskyddet i Östergötland utifrån deras bedömning.

Ungefär en tredjedel av gymnasieeleverna får nu sin undervisning på distans, mot tidigare två tredjedelar.

Undervisning i kongresslokal

På Berzeliusskolan ökar inte risken för smittspridningen trots att det nu efter påsklovet är dubbelt så många elever i skolan. Hälften av deras närundervisningen har de förlagt till Linköping Konsert & Kongress. Alla skolans elever äter också sin skollunch där.

På Katedralskolan fungerar det likadant förutom att deras egna lokaler i stort sett räcker. En tidigare ombyggnad av ventilationen krävde en extra byggnad, och nu får paviljongen stå kvar som undervisningslokal. Även vissa av deras elever äter sin skollunch på Konsert & Kongress.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet