Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar lantbrukskonsulent Rebecca Petersen mer om fördelarna med att hamla träden. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Hamling av träd – gammal teknik som kan vara på väg tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Du har säker sett dem någon gång – knotiga och kraftigt beskurna träd med endast några få fjuttiga små grenar sparade.

Beskärningstekniken kallas för hamling och var en vanlig metod förr i tiden på lövträd för att skaffa foder till djuren. I samband med klimatförändringar och torka kan den nu vara på väg tillbaka. 

På Bokö i Gryts skärgård utanför Valdemarsvik och håller Länsstyrelsen i Östergötland kurs för att lära ut mer om den gamla beskärningstekniken hamling.

– Förr hamlade man träden för att dryga ut fodret till djuren med lövtäkten. Idag gör man det mer för att bevara kulturarvet och gynna den biologiska mångfalden då mulm och håligheter bildas i träden, säger Rebecca Petersen, lantbrukskonsulent på länsstyrelsen.

Klimatkrisen
Ett 30-tal personer hade anmält sig till utbildningen och under dagen ingick en del praktiska moment. Här visar arborist Emelie Simeonov var och hur grenen ska sågas av för bästa resultat. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

De flesta trädarter kan hamlas men lind och ask är exempel på mycket tåliga träd och som hamlades flitigt förr. Och kanske är den historiska metoden på väg tillbaka då vårt klimat skapar nya utmaningar för många djurhållare och lantbrukare.

– När klimatförändringarna blir mer påtagliga och vi får torrare år så kan hamling vara ett alternativ igen för att dryga ut fodret till djuren, säger Rebecca Petersen. 

I klippet ovan berättar lantbrukskonsulent Rebecca Petersen mer om fördelarna med att hamla träden.      

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet