Här är kontoren som ska ”ses över”

Uppdaterad
Publicerad

I Östergötland ska fem kontor ”ses över”: Vadstena, Boxholm, Ödeshög, Åtvidaberg och Söderköping. I Sörmland gäller det kontoren i Vingåker, Gnesta och Oxelösund som kan bli aktuella att lägga ner. 

Det handlar om kontor som i dag har få besök. På några av dem finns ingen fast personal.

De som främst berörs är kontoren i Söderköping, Gnesta och Åtvidaberg. Där finns i dag fast personal, mellan sju och tio personer på varje kontor, enligt marknadsområdeschefen Monica Ståhl.

– De kommer att få jobba på det närliggande kontoret eller något annat kontor, beroende på vad de själva vill. Ingen blir uppsagd, utan vi kommer att behöva alla. De gör ett jättebra jobb. Tanken är ju att istället för att lägga pengar på lokaler ska vi vara ute och samarbeta mer med kommunerna och företagen på de små orterna. Det hinner vi inte riktigt med idag när vi ska hålla öppet för eventuella besök, säger hon.

Restid en timme

Vad säger de arbetssökande om det här?

– Det vet vi inte riktigt ännu eftersom det är så nytt, men det är jätteviktigt att vi har en dialog med dem så att det här blir så bra som möjligt. Vi har utgått från att det inte får ta mer än en timme att åka. Om man tar Gnesta till exempel så tar det ju bara nio minuter med pendeln till Södertälje. Men man kan också välja Strängnäs eller Nyköping. Och från Söderköping är det nära till Norrköping. Ju större kontor man ansluter sig till, desto större utbud finns ju naturligtvis i form av aktiviteter.

Bättre e-tjänster

I det stora förändringsarbete som myndigheten just nu genomför ingår också att förbättra sina e-tjänster. Fler kontakter ska med andra ord kunna skötas digitalt framöver.

Det är något som Monica Ståhl är mycket positiv till.

– Det innebär att du får större valfrihet som kund. Man kan själv ta ett större ansvar för sitt jobbsökande. Då kanske inte alltid besöket på den lokala arbetsförmedlingen är det viktigaste, utan att du får stöd i att hitta de lediga jobben. Du kan till och med sitta hemma och ha kontakt med arbetsförmedlaren. Många sökande, som kanske bara är inne en kort tid hos oss, har kanske redan lösningar på gång och då räcker det ofta med att få lite tips och stöttning, säger Monica Ståhl. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet