Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Värnpliktiga Moa Guldstrand och Saga Prag är två av 44.GU-kompaniets 19 gruppbefäl. Hör vad de tycker om uppgiften och att tjejerna är i majoritet bland gruppbefälen. Foto: Tobias Holmqvist

Här är kvinnorna i majoritet – mycket sällsynt i Försvarsmakten

Publicerad

Årets kull med värnpliktiga hos Helikopterflottiljen i Linköping har nu ryckt in. Den nya växande Försvarsmakten börjar nu märkas på allvar – dels är det fler soldater att utbilda, men också en könsfördelning där tjejer tar allt mer plats.

Den här veckan var det dags för 86 värnpliktiga soldater att rycka in hos Helikopterflottiljen ute på Markstridsskolan i Kvarn. Av dessa är 19 kvinnor, vilket med försvarsmaktsmått är en stor andel. 

Men det som verkligen sticker ut är könsfördelningen bland de 19 värnpliktiga gruppbefäl som ryckte in för sju veckor sedan. Av dessa är hela elva stycken kvinnor – en majoritet som ännu är mycket sällsynt i försvarsmaktssammanhang.

– Det är mycket positivt för försvaret, för vi saknar och behöver mycket fler kvinnliga förebilder, säger kapten Johan Borsgård, chef 44.GU-kompaniet på Helikopterflottiljen.

Saga: ”Jag är jättetaggad”

Instruktören Kajsa Gustavsson har jobbat med att utbilda de nya gruppbefälen.

– Gruppdynamiken blir mycket lugnare och det är mer eftertänksamhet i gruppen generellt, tycker jag.

– Jag är jättetaggad faktiskt på att få bli gruppchef och få styra och ställa lite, säger Saga Prag, värnpliktigt gruppbefäl.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.