Öppna altandörrar och inhägnad trädgård. Till demensboendet Villa Sjöängen i Norrköping kommer personer med den svåraste sortens demenssjukdom. Foto: SVT

Här blir personer med demens lugna

Uppdaterad
Publicerad

Demensboendet Villa Sjöängen i Norrköping tar emot personer med den svåraste sortens demens – de som blir oroliga och utåtagerande av sin sjukdom.

– Ibland har de haft väktare på det förra boendet, men här blir de ofta lugna direkt, säger Catarina Gustafsson, undersköterska på demensboendet. Orsaken: Öppna dörrar.

– Vi hade ju en som inte hade borstat tänderna på flera månader, så kom man hit och så borstade man tänderna direkt, säger Catarina Gustafsson, undersköterska på demensboendet Villa Sjöängen i Norrköping.

Se hela vår granskning om äldreboenden på temasidan ”Det sista hemmet” som du hittar här.

Det sista hemmet

Behöver hjälp av väktare

Personalen på Villa Sjöängen har flera berättelser om personer som har mått betydligt bättre efter att de flyttade dit. De berättar om personer som har varit så utåtagerande att personalen på det tidigare boendet har behövt ta hjälp av väktare. Och att många kraftigt kan minska dosen av lugnande medicin.

– När de kommer hit, de flesta, så har de inte klarat av att bo på ett korridorsboende. De har blivit mer aggressiva där, säger vårdbiträdet Irene Fröjd.

Lösningen: Öppna dörrar

Men varför blir så många lugnare på Villa Sjöängen? Alla vi pratar med där ger samma svar: Öppna dörrar.

– Fördelen är att dörrarna kan stå öppna. Man kommer fort ut, säger Catarina Gustafsson och gör en svepande gest över den stenlagda innergården.

Catarina Gustafsson är undersköterska och jobbade tidigare på Villa Sjöängen. Men när politikerna beslutade att demensboendet skulle stängas valde hon att byta jobb. Foto: SVT

Uppsikt över innergården

Från köket och allrummet har personalen uppsikt över innergården. Medan SVT är där går flera ut och in genom altandörren. Någon sitter i hammocken på innergården. En annan tar en kort promenad och kommer sedan tillbaka.

Om någon går iväg runt hörnet följer en i personalen efter för att stötta och se till att inget händer. Det finns en stor trädgård runt hela huset som är inhägnad.

Trädgården avleder oro

Catarina Gustafsson berättar att de använder trädgården som avledning när någon blir orolig och utåtagerande.

– Då öppnar man dörren och går ut. Det kan ju räcka, att man får ta en liten promenad, säger hon.

Demensboendet Villa Sjöängen är byggt i enplan och det är lätt att komma ut. Foto: SVT

”I en hiss kan det hända saker”

Hon förstår att det blir svårare för personalen att jobba så om demensavdelningen ligger en eller flera våningar upp.

– Och är man uppe en våning nånstans och kanske ska ner i en hiss, och någon är aggressiv och orolig, då kan det ju hända lite olyckliga saker på vägen, säger hon och slår ut med armarna.

Catarina slutar – demensboendet läggs ner

Sedan SVT var på Villa Sjöängen har Catarina Gustafsson slutat, efter mer än 20 år på demensboendet. Politikerna i Norrköping beslutade i maj förra året att demensboendet ska stängas senare i år.

Det gäller även ett annat demensboendet – Mathildagården. Även det demensboendet ligger i markplan och även dit skickar man de personer som har den svåraste formen av demenssjukdom.

Beslut nästa vecka

Politikerna i den nya vård- och omsorgsnämnden i Norrköping ska fatta ännu ett beslut om de två demensboendena på onsdag nästa vecka. SVT Nyheter Öst kommer att följa vad som händer med Villa Sjöängen.

Villa Sjöängen är ett av de demensboenden i Norrköping som politikerna har valt att stänga. Ännu ett beslut ska fattas nästa vecka. Foto: SVT

Fakta

Personer som har en demenssjukdom kan bli både oroliga och utåtagerande. Det kan uppfattas som att de är aggressiva när de i själva verket är stressade.

Den fysiska miljön kan därför ha stor betydelse för hur en person med demenssjukdom mår. Det står i Socialstyrelsens nationella riktlinjer vid demenssjukdom.

Grunden för att komma till rätta med beteendeproblem och psykiska symptom är ”personalens bemötande”, ”en personcentrerad vård och omsorg” och ”anpassning av den fysiska miljön”, skriver Socialstyrelsen i de centrala rekommendationerna.

Myndigheten rekommenderar ”småskalighet och inkluderande boendemiljö”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det sista hemmet

Mer i ämnet