Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet kan du se när den terrormisstänkte förs till tingsrätten av kriminalvårdens personal. Foto: Patrik Widegren/SVT

Här förs terrormisstänkte Theodor Engström till tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds huvudförhandlingen mot Theodor Engström. Han står åtalad för terroristbrott genom mord efter att ha knivhuggit Ing-Marie Wieselgren till döds mitt under pågående Almedalsvecka. Samtidigt ska han ha planerat att mörda centerledaren Annie Lööf.

Det var den 6 juli i år som Ing-Marie Wieselgren, överläkare och SKR:s psykiatrisamordnare, knivhöggs till döds på Donners plats i Visby under pågående Almedalsvecka. I närheten av platsen greps Theodor Engström.

Förra veckan åtalades han för terroristbrott genom mord och förberedelse till terroristbrott. När åtalet väcktes stod det klart att han bland annat haft med sig flera vapen till Almedalen – två svärd och en pilbåge.

Knivdådet i Almedalen

Huvudförhandlingen väntas pågå under fem dagar, med start idag. Under morgondagen kommer Theodor Engström att höras i tingsrätten.

Enligt SVT:s reporter på plats i rättssalen erkänner Theodor Engström mordet på Ing-Marie Wieselgren och medger terroristbrott. Han godtar även skadeståndsyrkan. Under tisdagen erkänner han också till att ha haft planer på att mörda Annie Lööf (C), med avsikt att injaga fruktan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet