Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ola Palmquist basar i Tekniska verkens kontrollrum. I videon kan du hänga med in på ett besök på platsen där de har stenkoll på vattennivåerna. Foto: Carl Larsson/SVT

Här har de koll på vattennivåerna i Östergötland varje sekund

Uppdaterad
Publicerad

Snösmältning och regn har gett ovanligt höga nivåer i sjöar och vattendrag i Östergötland. I ett kontrollrum hos Tekniska verken i Linköping övervakas och styrs systemen.

– Här styr vi våra vattendrag och fjärrvärmesystemen. Hela energisystemet, kan vi säga, berättar anläggningschefen Ola Palmquist.

Var kontrollrummet ligger och vissa delar av den information som syns på skärmarna får vi inte avslöja. SVT Nyheter Öst fick ändå göra ett besök och få en inblick i hur vattnet regleras.

Hålla koll på vattendomarna

En avdelning hos Tekniska verken skickar tappordrar till kontrollrummet där man då startar och stoppar vattenturbinerna. De måste också hålla koll på de vattendomar som reglerar mellan vilka nivåer vattenståndet måste ligga.

– Vi har marginal mot vattendomarna på de larm vi har. Larmar det får vi vidta åtgärd och vi ringa ut den beredskap som vi har dygnet runt.

Följ med in i kontrollrummet och hör anläggningschefen berätta om driften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.