Foto: Johan Nilsson/TT

Här kommer östgötarna att vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu klart var allmänheten kommer att vaccineras mot covid-19. Platserna är Saab Arena i Linköping, Luxor Center i Motala och Mässhallarna i Norrköping.

På dessa platser kommer östgötarna över 18 år att vaccineras under våren, uppger Region Östergötland i ett pressmeddelande.

– Platserna har valts ut efter geografisk spridning och de här lokalerna är lämpliga för att vaccinera allmänheten i på ett säkert sätt. Det finns gott om utrymme, många parkeringsplatser och goda möjligheter att ta sig dit och därifrån, säger Rickard Lundin.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Om vaccinet kommer att levereras som planerat kommer vaccinationerna av äldre på särskilt boende i Östergötland att vara färdigt under nästa vecka. Den gruppen består av cirka 5 000 personer och hittills har Region Östergötland fått vaccindoser som räcker till att vaccinera 4 200 personer, uppger regionen.

– Det känns mycket bra att vaccinationerna så här långt har gått planenligt och mötts av positiv respons, säger Rickard Lundin, representant för särskild sjukvårdsledning på regional nivå.

Nästa steg i vaccineringen

Näst på tur för vaccinering är äldre med hemtjänst och äldre med vård- och omsorgsinsatser i hemmet. De personerna kommer att vaccineras antingen i hemmet eller på vårdcentral, beroende på lokala och individuella förutsättningar.

Därefter kommer personer som är 70 år eller äldre, eller som tillhör en riskgrupp och personal inom hälso- och sjukvård att vaccineras.

Först därefter är det aktuellt med vaccination av allmänheten i stort för alla som är 18 år och äldre, med start under våren när de större volymerna vaccin börjar levereras.

Se Gun-Britt i Mjölby, som var först i landet med att få vaccinet mot covid-19:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet